/Epidemie de E.coli: UE ar trebui sa-si regandeasca sistemul control al produselor (Oniscenko)

Epidemie de E.coli: UE ar trebui sa-si regandeasca sistemul control al produselor (Oniscenko)

Uniunea Europeană ar trebui să-şi regândească măsurile de control şi supraveghere a circulaţiei produselor alimentare, bunurilor şi serviciilor, afirmă medicul sanitar-şef al Rusiei, Ghennadi Onişcenko într-un articol publicat în ediţia de luni a oficiosului rusesc Rossiiskaia Gazeta.

În articolul pe tema răspândirii infecţiei intestinale în Europa, Onişcenko apreciază că actualele norme europene de anchetă a focarelor de infecţii şi de aplicare a controlului asupra tehnologiilor de respectare a normelor de securitate alimentară sunt aservite intereselor economice şi nu celor de protejare a sănătăţii umane, pledând pentru revizuirea acestor reglementări.

‘UE ar trebui să înţeleagă: problema dioxinei, situaţia actuală din Germania şi din restul Europei necesită o revizuire pe baze ştiinţifice a organizării controlului şi supravegherii circulaţiei produselor alimentare, bunurilor şi serviciilor. Pentru a îndeplini cerinţele moderne de siguranţă. Pentru a reacţiona în timp util la lumea în schimbare. Această lume trăieşte după legi proprii şi nu după reglementările concepute în birourile de la Bruxelles, în baza unor dovezi ştiinţifice vechi de 20-30 de ani’ – opinează şeful Serviciului federal de control sanitar al Rusiei (Rospotrebnadzor), Ghennadi Onişcenko.

În opinia sa, se impune crearea unui grup internaţional de experţi, între care specialişti-epidemiologi şi microbiologi, pentru a începe analiza situaţiei iscate de infecţia generată de bacteria E.coli.

Potrivit lui Onişcenko, Direcţia Generală Sănătate şi Protecţia Consumatorilor din cadrul Comisiei Europene ‘în mod clar nu face faţă’ unor situaţii precum cea provocată de bacteria amintită.

‘Este nevoie de formarea unui grup de experţi internaţionali pentru a lămuri situaţia. Noi am făcut deja o ofertă în acest sens, propunând ca experţi din cadrul Institutului de Epidemiologie al Rusiei să facă parte din acest grup’, mai scrie Onişcenko.

Potrivit ultimelor date, sursa epidemiei care a făcut deja 22 de victime ar putea fi germenii de fasole şi de soia produşi în Germania, care sunt folosiţi adesea la prepararea salatelor.

Drept urmare, Rospotrebnadzor a instituit încă de săptămâna trecută un embargo la importurile de legume proaspete din întregul spaţiu al UE, măsură considerată de Bruxelles drept ‘disproporţionată’.

Iarna trecută, în Germania a izbucnit ‘scandalul dioxinei’; ulterior s-a dovedit că în hrana pentru porci şi găini a ajuns dioxină, substanţă ce poate genera o serie de boli grave, inclusiv tumori maligne, tulburări psihice şi scăderea imunităţii, aminteşte RIA Novosti.