/Epidemia de E. coli: reuniune extraordinara marti a ministrilor agriculturii din tarile UE

Epidemia de E. coli: reuniune extraordinara marti a ministrilor agriculturii din tarile UE

Miniştrii europeni ai Agriculturii şi ai siguranţei alimentare au fost convocaţi marţi, la Luxemburg, la o reuniune extraordinară consacrată epidemiei cu bacteria E. coli şi consecinţelor ei pentru producătorii europeni, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei ungare a UE, citat de AFP.
‘S-a decis ca miniştrii europeni ai Agriculturii şi Securităţii Alimentare să se întâlnească mâine (marţi – n.r.) la ora locală 14.00 (12.00 GMT), la Luxemburg’, a declarat Marton Hajdu, un purtător de cuvânt al preşedinţiei ungare a UE.
Comisarii europeni pentru agricultură – Dacian Cioloş şi sănătate – John Dalli ‘sunt şi ei invitaţi’, a mai precizat Marton Hajdu.


‘Ei vor analiza situaţia din punctul de vedere al producătorilor de legume, dar şi din cel al securităţii alimentare’, a subliniat el.
Iniţial fusese stabilită data de 17 iunie pentru această reuniune extraordinară, dar ea a fost devansată.
Epidemia de E. coli, care afectează în primul rând Germania, şi avertismentele emise de autorităţile sanitare germane împotriva consumului de legume crude, ca roşii, castraveţi şi salate, au provocat o scădere drastică a vânzărilor de legume şi a exporturilor europene, pe care mai multe ţări, precum Rusia, le-au blocat preventiv.
Spania a criticat Germania pentru că a avansat iniţial ipoteza că o sursă posibilă a epidemiei ar fi castraveţii spanioli; în prezent, Madridul intenţionează să solicite despăgubiri.