/Emilia Groza (CAS Cluj): Asigurarile private de sanatate nu sunt deloc o alternativa la cele sociale

Emilia Groza (CAS Cluj): Asigurarile private de sanatate nu sunt deloc o alternativa la cele sociale

Preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj, Emilia Groza, consideră că asigurările private de sănătate nu pot fi în niciun caz o alternativă la cele sociale, dată fiind situaţia economică actuală a ţării şi situaţia financiară precară a populaţiei.
“Cele două sisteme trebuie să funcţioneze în armonie şi complementaritate. Este nevoie de asigurări sociale de sănătate. Un asigurator privat nu va plăti niciodată servicii medicale acordate pentru cei ce nu îşi plătesc contribuţia financiară sau pentru cei ce sunt asiguraţi fără plata sumelor aferente. Şi sunt foarte mulţi cetăţeni în această situaţie, iar de aici pleacă şi dezechilibrul dintre venituri şi cheltuieli în sistem”, a afirmat, marţi, preşedintele director general al CAS Cluj, adăugând că Legea 95/2006 prevede că asigurările voluntare de sănătate pot coexista, în armonie şi în interesul cetăţenilor, cu asigurările sociale.


Prezentă la seminarul cu tema “Sistemul de asigurări de sănătate în colaps! Asigurările private de sănătate o alternativă?” organizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), împreună cu Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) şi Primăria Cluj Napoca, Emilia Groza a arătat că nu a apărut încă metodologia de aplicare a titlului 10 din Legea 95/2006, iar apariţia sa va fi o condiţie esenţială pentru dezvoltarea asigurărilor private de sănătate. Totodată, definirea pachetului de servicii minimale în sănătate este necesară.
“Meritele sistemului social de asigurări de sănătate trebuie să fie recunoscute înainte de a i se aduce critici. Măcar atât dacă nu mai mult. Trebuie să pornim de la cel mai important element: schimbarea mentalităţii populaţiei. În 2001, când am intrat în acest sistem, populaţia era complet dezinteresată să fie asigurată în sistemul de sănătate. În 2011, situaţia este total diferită, iar meritul instituţiei pe care o reprezint este relevat în această privinţă. Plata contribuţiei pentru sănătate era înainte ultima problemă pe care o aveau angajatorii. În prezent, nu mai este la fel. Pe de altă parte, noi am insistat, tot timpul, asupra nevoii ca fiecare cetăţean să îşi verifice calitatea de asigurat”, a evidenţiat preşedintele director general al CAS Cluj.