/Emil Boc: Taxa de claw-back va fi introdusa pana la sfarsitul lunii august

Emil Boc: Taxa de claw-back va fi introdusa pana la sfarsitul lunii august

Premierul Emil Boc a declarat, joi, la postul public de radio, că taxa claw-back va fi introdusă prin hotărâre de Guvern sau ordonanţă de urgenţă până la finalul lunii august.
“Eu cred că, până la sfârşitul lunii august, actul normativ va fi adoptat şi în acel moment se eliberează şi de la bugetul de stat, din fondul de rezervă, cei 150 de milioane de lei pentru spitale, pentru Sănătate”, a spus Boc, arătând că taxa de claw-back va fi adoptată fie prin hotărâte de Guvern, fie prin ordonanţă de urgenţă.


Întrebat dacă a avut loc o discuţie cu producătorii pe acest subiect, Emil Boc a răspuns că niciodată aceştia nu vor fi pe deplin mulţumiţi, dar “toate statele îşi iau măsuri de a asigura nişte cheltuieli decente cu sistemul sanitar pe ceea ce înseamnă medicamente”.
În plus, el a precizat că Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate trebuie să găsească soluţiile pentru implementarea taxei de claw-back.
Potrivit premierului, Sănătatea reprezintă o maximă prioritate pentru Guvern, sistemul sanitar primind prin rectificarea bugetară 300 de milioane de lei, la care se vor adăuga 150 de milioane de lei, după implementarea măsurilor stabilite cu delegaţia FMI, CE şi BM, şi credite de angajament de 1,682 de milioane pentru medicamente şi cheltuieli uzuale.
Primul-ministru a adăugat însă că problemele nu sunt încă rezolvate în Sănătate.
“Ministrul Cseke a făcut un pas important pe linia reformei restructurând anumite spitale care nu-şi arătau eficienţa. A fost un pas important, necesar, dar nu suficient”, a menţionat Boc, arătând că pentru reformarea sistemului sanitar trebuie luate mai multe măsuri.
Prima măsură precizată de primul-ministru a fost introducerea pachetului de servicii medicale.
“Fiecare român trebuie să ştie din contribuţia lui pentru asigurările de sănătate de 5,5% că i se asigură următoarele servicii medicale la care are acces şi poate beneficia de ele, după care trebuie să ştie că, în funcţie de problemele de sănătate, mai pot apărea costuri într-o formă sau alta, dar, până nu se stabileşte acest pachet de servicii medicale, sunt unii care pot beneficia de protecţie 100% în domeniul sănătăţii, sunt alţi care nu beneficiază deloc”, a explicat Boc.
Potrivit acestuia, acest pachet trebuie să fie stabilit până la sfârşitul lunii decembrie şi adoptat până în luna martie a anului 2012.
O altă măsură este introducerea taxei claw-back, care potrivit premierului, înseamnă “nişte bani în plus la bugetul de stat din impozitarea suplimentară a producătorilor de medicamente”.
“Adică pentru a plafona oarecum consumul de medicamente, producătorilor li se vor plafona aceste medicamente, peste un anumit nivel se impozitează sau se introduce un pay back, o anumită plată către stat. Casa şi ministerul trebuie să finalizeze proiectul care aduce nişte bani în plus la bugetul ministerului şi al Casei”, a explicat el.
Emil Boc a precizat că o altă măsură este impunerea genericelor în toate sistemele şi programele de sănătate.
“Una este să cumperi aspirină cu un leu, alta este să cumperi aspirină Bayer cu 10 lei. Substanţa este aceeaşi. (…) Eu cred că, în primul rând, trebuie să-i asigurăm bolnavului medicamentul de bază, pentru că îmi dă şansa să pot asigura la toţi medicamente compensate sau în spitale”, a afirmat el.
Premierul a spus că nu vor fi scoase din sistemul de compensare medicamentele mai scumpe.
De asemenea, el a precizat printre măsuri şi implementarea cardului de sănătate, a prescripţiei şi reţetei medicale în manieră electronică, arătând că acestea vor pune sub control cheltuielile din sănătate.
“Important este să punem un filtru în cheltuirea banilor publici în Sănătate. Dezechilibrul s-a produs în octombrie 2008, când, în an electoral, cu o lună înainte de alegeri, Nicolăescu (n.r. – Eugen Nicolăescu) a eliminat plafoanele de la farmacii. Nu spun că nu a fost un lucru bun, dar trebuia pus ceva în loc. Dacă până atunci erau nişte plafoane la farmacii şi erau cozi şi nu era bine s-au luat plafoanele şi s-a lăsat la liber fără să se pună un filtru şi să se spună în ce procente, ce medicamente, ce se distribuie şi atunci facturile la Sănătate au crescut exploziv – s-au emis reţete, s-au cumpărat medicamente, s-au creat datorii pe care le tot plătim de atunci. Acum ceea ce încercăm noi este să punem un filtru. Să spunem, da, medicamente trebuie date în continuare, da nu vrem cozi la farmacie, dar vrem să plătim medicamentul cel mai ieftin, nu cel mai scump. Vrem să ştim că reţetele care se eliberează au corespondent în boala pacientului şi că nu se decontează două, trei, patru sau cinci reţete aşa cum din nefericire se practică şi sunt multe plângeri penale pentru fraude înaintate la tribunal de acest fel”, a conchis primul-ministru.