/Emil Boc: Sunt convins ca vor exista resurse in Coalitie pentru retrimiterea OUG 107/2010 la comisie

Emil Boc: Sunt convins ca vor exista resurse in Coalitie pentru retrimiterea OUG 107/2010 la comisie

Premierul Emil Boc s-a declarat convins, miercuri, că vor exista resurse la nivelul Coaliţiei de guvernare astfel încât Ordonanţa 107/2010 prin care pensionarilor ale căror pensii depăşesc 740 de lei li se aplică o contribuţie pentru fondul de sănătate de 5,5%, să fie retrimisă la comisie.
“Sunt convins că există resurse la nivelul Coaliţiei să fie rezolvată problema în plen prin retrimiterea la comisie şi menţinerea sub control a cheltuielilor pentru că România nu îşi poate permite niciun fel de exces, niciun fel de abatere de la drumul pe care a pornit.

Oricât de neplăcut ar fi, aceasta este realitatea. Nu putem să facem niciun pas înapoi pe linia reformelor începute, dacă dorim să menţinem sub control deficitul bugetar, să putem avea resurse pentru ceea ce înseamnă sistemul de sănătate şi să putem să mergem cu respectarea angajamentelor pe care le avem”, a spus Boc, după ce a participat la deschiderea celei de-a 33-a ediţie a Conferinţei Anuale a Grupului European pentru Administraţie Publică, organizată la Palatul Parlamentului.
Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, Ordonanţa 107/2010 prin care pensionarilor ale căror pensii depăşesc 740 de lei li se aplică o contribuţie pentru fondul de sănătate de 5,5%.
Ordonanţa 107/2010 care vizează modificarea articolului 256, alineatul 2, a fost respinsă cu nouă voturi pentru exprimate de opoziţie şi opt împotrivă ale puterii.
“Contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei este de 5,5% aplicată asupra acestor venituri şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei”, se arată în actul normativ.
Reprezentantul Guvernului a susţinut că această Ordonanţă urmăreşte extinderea bazei de colectare pentru contribuţiile asigurărilor sociale de sănătate pentru a echilibra deficitul fondului unic naţional de asigurări de sănătate concomitent cu menţinerea exceptărilor de la plată a acestor contribuţii şi pentru categoriile fără venituri, cu venituri reduse sau defavorizate şi a cerut avizarea favorabilă a acestui proiect de lege.
În schimb, deputatul PSD Dan Mircea Popescu a atras atenţia că prin acest proiect erau exceptate de la plata contribuţiei pensiile magistraţilor care au fost înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în perioada 1945 – 1989.
“Proiectul mi se pare profund nedrept, dacă pentru perioada ’45-’65 am putea invoca anumite raţiuni, pentru perioada ’65-’89 legea respectivă este profund nedreaptă”, a spus deputatul PSD.
El a mai arătat că magistraţii au cele mai mari pensii din această ţară şi au cele mai multe scutiri.
“A-i scuti şi de plata contribuţiei de asigurări pentru sănătate mi se pare un exces pe care nu-l înţeleg. Guvernul ar trebui să revadă un asemenea proiect care este profund imoral faţă de alte categorii sociale pe care le punem să plătească asigurările de sănătate”, a adăugat social-democratul.
Şi deputatul PSD Ioan Cindrea a adus critici la adresa actului normativ.
“Motivul principal pentru care am respins această Ordonanţă este legat de obligarea la contribuţia de 5,5% la asigurările de sănătate a pensionarilor cu pensii sub 1.000 de lei. Mi se pare aberant să le mai iei 5,5% pensionarilor cu venituri peste 740 de lei”, a spus Cindrea.
Ordonanţa 107/2010 a fost adoptată de Senat şi urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, for decizional.