/Emil Boc: Sper ca in privinta parteneriatului public-privat, UE sa aiba cu Romania aceeasi deschidere ca si cu alte tari membre

Emil Boc: Sper ca in privinta parteneriatului public-privat, UE sa aiba cu Romania aceeasi deschidere ca si cu alte tari membre

Premierul Emil Boc şi-a exprimat miercuri, în discursul susţinut la conferinţa financiară organizată de Forum Invest şi BNR, speranţa ca UE să aibă în privinţa parteneriatului public-privat aceeaşi deschidere faţă de România pe care a avut-o în trecut cu alte ţări membre, în condiţiile în care “regimul extrem de restrictiv al Eurostatului sau alte mecanisme ale UE” ar putea încetini implementarea proiectelor de acest tip în ţara noastră.
“Toate ţările au vizat acest instrument al parteneriatului public-privat. E adevărat că noi am venit mai târziu în acest club al parteneriatului public-privat şi sper ca UE să aibă această deschidere cu România pe care a avut-o şi cu alte ţări din UE atunci când s-a vorbit de instrumentul parteneriatului public-privat. Spun asta pentru că regimul extrem de restrictiv al Eurostatului sau altor mecanisme din UE, raportate României în comparaţie cu ce s-a făcut până acum în UE, ar putea încetini implementarea proiectelor de parteneriat public-privat”, a afirmat şeful Guvernului.


El a susţinut că România are un potenţial foarte mare de a dezvolta proiecte de investiţii prin acest instrument, indicând în primul rând segmentele de autostrăzi Comarnic-Braşov şi Sibiu-Piteşti, foarte importante pentru modernizarea infrastructurii şi dezvoltarea economiei, dar care nu sunt acoperite cu finanţare prin fonduri europene.
Boc a mai amintit că Guvernul a lansat deja lista cu primele 20 de mari proiecte de investiţii în regim public-privat, printre acestea aflându-se şi cel al hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşeşti în valoare de 1 miliard de euro sau cele ale spitalelor regionale iar acestora li se vor alătura şi alte proiecte de nivel local dezvoltate de administraţia judeţeană.