/Emil Boc: Se va face recurs in cazul Spitalului Codlea

Emil Boc: Se va face recurs in cazul Spitalului Codlea

Premierul Emil Boc a anunţat, joi, la postul public de radio că în cazul deciziei Curţii de Apel Braşov privind suspendarea aplicării hotărârii de guvern pentru sistarea finanţării Spitalului municipal din Codlea se va face recurs.
“E un caz izolat, se va face recurs şi vom aştepta soluţia instanţei. (…) Nu avem sentinţa definitivă, avem doar o cale de atac exercitată, va mai fi încă una”, a comentat Emil Boc cu privire la decizia Curţii de Apel Braşov.
El a subliniat că decizia ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, de transformare a unor spitale în case de bătrâni a fost una corectă.


“Măsura pe fond este corectă, a ministrului şi a avut şi are susţinerea Guvernului şi a mea personal, pentru că foarte multe unităţi spitaliceşti care au fost restructurate erau doar centre de triere. Aşa cum se spune în limbaj românesc, acolo se murea cu zile. Ajungeai acolo dar nu se putea face decât să constate, să-şi dea ceva, o aspirină, un algocalmin sau să-ţi dea un calmant şi să te trimită mai departe, la un alt spital”, a explicat premierul.
Curtea de Apel Braşov a decis, miercuri, suspendarea aplicării hotărârii de guvern privind sistarea finanţării Spitalului municipal din Codlea, începând cu 1 aprilie.
Hotărârea instanţei înseamnă că spitalul se poate redeschide, Casa de Asigurări de Sănătate fiind obligată să încheie un contract cu spitalul.
Potrivit hotărârii, “Curtea de Apel respinge excepţia prematurităţii acţiunii formulată de reclamanţi şi excepţia lipsei plângerii prealabile, excepţii invocate prin întâmpinare de pârâtul Ministerul Sănătăţii pe fondul cauzei. Admite cererea de suspendare formulată de reclamanţii în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României (…) şi în consecinţă (…) dispune suspendarea executării HG nr. 212/9.03.2011 (…) cu privire la Consiliul Local Codlea şi Spitalul Codlea şi a HG nr. 345/31.03.2011 (…) cu privire la reclamantul Spitalul municipal Codlea, acte emise de pârâtul Guvernul României, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a cauzei”.
Managerul Spitalului Municipal Codlea, dr. Claudia Coste, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că este o mare realizare soluţia dată de instanţă, iar activitatea la Spitalul municipal Codlea va începe cel mai probabil de la 1 septembrie.
“Este o mare realizare pentru noi, personalul medical, dar şi pentru cei 26.000 de locuitori ai municipiului la care se mai adaugă alte 10.000 din localităţile învecinate. Cel mai probabil vom începe activitatea de la 1 septembrie pentru că trebuie să ne reorganizăm activitatea şi să facem contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, suma de care avem nevoie lunar pentru desfăşurarea activităţii medicale fiind de 220.000 de lei. Pentru utilităţi primim fonduri de la primărie”, a precizat dr. Claudia Coste.
Spitalul municipal din Codlea a fost închis de Ministerul Sănătăţii la 1 aprilie, alături de spitalele din municipiul Săcele şi oraşul Victoria. Spitalul din Săcele este în continuare închis, iar spitalul din Victoria este în curs de privatizare.
La Spitalul din Codlea a funcţionat, de la jumătatea lunii aprilie, cu fonduri din donaţii şi sponsorizări, serviciul de urgenţă cu program de zi, între orele 8,00-20,00.
Potrivit managerului spitalului, dr. Claudia Coste, zilnic 20-25 de persoane au avut nevoie de acest serviciu.
“Spitalul municipal Codlea este încadrat în categoria a IV-a. Are secţii de pediatrie, interne, chirurgie, iar în planul de conformare este prevăzută înfiinţarea unei secţii de obstretică-ginecologie””, a precizat dr. Claudia Coste.