/Emil Boc: Reforma in sanatate va continua, nu se incheie prin desfiintarea a 67 de spitale

Emil Boc: Reforma in sanatate va continua, nu se incheie prin desfiintarea a 67 de spitale

Reforma în sistemul de sănătate nu se încheie cu închiderea celor 67 de spitale, ci va continua prin introducerea cardului de sănătate, a sistemului informatic integrat şi se va desăvârşi prin introducerea pachetului minim de servicii pentru fiecare asigurat, a declarat, duminică, premierul Emil Boc, la ProTV.
” “Cu desfiinţarea a 67 de spitale nu se realizează în totalitate reforma în sănătate. Ea este avută în vedere şi pe alte paliere”, a spus premierul, argumentând apoi că prin introducerea în 2011 a cardului naţional de sănătate, sistemului informatic integrat şi prescriptiei electronice va creşte calitatea serviciilor şi se va reduce frauda din sistem.


“Reforma sistemului sanitar nu va fi desăvârşită până nu se va stabili în România pachetul de servicii minimale pentru fiecare asigurat. Noi plătim 5,5% la asigurări de sănătate, mai plăteşte angajatorul 10,8% dacă nu greşesc, dar întrebarea se pune ce ni se asigură în baza acestor bani pe care îi plătim”, a spus el, arătând că restructurarea spitalelor nu a urmărit economii la bugetul de stat, scopul principal fiind creşterea calităţii actului medical.
El a subliniat că spitalele desfiinţate erau simple centre de triere, iar spitalele care rămân vor putea avea intervenţii de o calitate mai bună. “Sunt extrem de nemulţumit de ce găsesc în spitale. Eu sunt mai nefericit decât orice român când se înregistrează decesul unei persoane. (…) Sunt foarte multe spitale unde, din nefericire, pacienţii mor cu zile (…) Spitalele care rămân vor fi mai bine dotate, vom avea garanţia salvării vieţii românilor”, a arătat premierul.
Întrebat de ce sistemul medical arată mai prost decât în urmă cu 10 ani, în condiţiile în care beneficiază de o finanţare de 4-5 ori mai mare, premierul a subliniat că această restructurare trebuia făcută în urmă cu un deceniu, acuzând guvernele ultimului deceniu că nu au avut tăria să facă ordine în sistem.
El a explicat că foarte mulţi bani au fost fraudaţi în sistem, referindu-se la farmaciile care au plătit reţete duble sau pentru persoane decedate, la preţul medicamentelor stabilit fără licitaţii naţionale, arătând că a cerut şi o anchetă la CNAS şi aşteaptă rezultatele acesteia.