/Emil Boc: Amenzi de un milion de euro, in urma controalelor efectuate pentru eliminarea muncii la negru

Emil Boc: Amenzi de un milion de euro, in urma controalelor efectuate pentru eliminarea muncii la negru

Valoarea amenzilor acordate, în perioada 2-9 mai, în urma controalelor efectuate pentru eliminarea muncii la negru, a ajuns la aproape un milion de euro, respectiv circa 3,742 milioane lei, a declarat, luni ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc.
“În urma Aplicării Codului Muncii, în săptămâna 2 – 9 mai, s-au înregistrat 3.065 de controale pentru a identifica cazurile de muncă la negru şi au fost aplicate amenzi în valoare de circa un milion de euro’, a anunţat, luni, primul-ministru Emil Boc, care deţine şi postul de ministru interimar al Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.


Premierul susţine că, în aceeaşi perioadă, au fost încheiate 102.870 de noi contracte de muncă, ceea ce înseamnă că peste 102.000 de persoane au astăzi un salariu, au degrevat bugetul asigurărilor sociale şi contribuie la sistemul de pensii şi sănătate.
Potrivit ministrului interimar al Muncii, scopul Codului Muncii este în primul rând acela de eliminare a muncii la negru şi de creare de noi locuri de muncă.
Cele mai multe contracte noi de muncă s-au încheiat în construcţii – 22.000, în comerţul cu ridicata şi amănuntul – 20.000, în industria prelucrătoare – 20.000, în transporturi – 5.000 şi în agricultură – 4129. Alte contracte au fost încheiate în domenii precum sănătate, asistenţă socială, spectacole, extracţie, activitate de gospodărire comunală, bunuri şi servicii.
Premierul a anunţat că aceste controale mixte, formate din reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Inspecţiei Muncii şi Gărzii Financiare vor continua în mai şi iunie pentru o aplicare riguroasă a legii şi pentru a pune capăt evaziunii fiscale şi muncii la negru.
‘Orice persoană care prestează muncă la negru trebuie să ştie că nu are protecţie şi că nu merită să lucreze în acest sistem. Amenda pentru un angajator care lucrează cu muncă la negru este de 10.000 lei, astfel încât este mai rentabil pentru acesta să încheie un contract de muncă’, a precizat primul-ministru Emil Boc.
Modificările aduse Codului Muncii, care au intrat în vigoare la 1 mai, prevăd sancţiuni mai aspre şi mai numeroase, în special pentru munca la negru.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti, Marilena Balabuti, dacă până la acestă dată munca fără forme legale se sancţiona cu amendă contravenţională de la 3.000 de lei la 4.000 de lei, începând cu 1 mai, prin modificările aduse Codului Muncii, amenda contravenţională este de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru angajatorii care folosesc până la cinci persoane fără forme legale. Aceasta a arătat că angajatorii care folosesc mai mult de 5 persoane fără forme legale de muncă săvârşesc o infracţiune sancţionabilă cu amendă penală sau închisoare de la 1 la 2 ani.
Pentru prima dată, nu numai angajatorul ci şi persoana care lucrează fără forme legale este sancţionată. Aceasta este pasibilă de o amendă contravenţională de la 500 la 1.000 lei.