/Elvetia, tara cu cea mai mica mortalitate infantila din motive de sanatate

Elvetia, tara cu cea mai mica mortalitate infantila din motive de sanatate

Elveţia este ţara în care mortalitatea infantilă din cauza bolilor este cea mai mică, potrivit unui clasament dat publicităţii de organizaţia ‘Save The Children’, care plasează Ciadul pe ultimul loc din cauza lipsei de personal calificat în domeniul sănătăţii, informează marţi AFP.

Cuprinzând 161 de ţări, clasamentul este dominat de Elveţia, Finlanda, Irlanda, Norvegia şi Belarus. Niciun stat african nu figurează printre primele douăzeci în acest clasament realizat pe baza ‘indicelui de accesibilitate la serviciile angajaţilor din domeniul sănătăţii’ /’Health Workers Reach Index’/.

La polul opus, 13 ţări africane figurează printre ultimele douăzeci din clasament, care dispun ‘doar de puţin mai mult de doi angajaţi în domeniul medical la mia de locuitori’. Ultimele cinci ţări sunt Nigeria, Etiopia, Laos, Somalia şi Ciad.

‘Această nouă grilă de analiză arată cum copiii din aceste ţări, unde lipsesc angajaţii în domeniul sănătăţii, sunt ‘supuşi unui risc de cinci ori mai mare să moară decât cei care trăiesc în ţări cu un indice ridicat, precum Elveţia şi Finlanda’, a afirmat ONG-ul într-o declaraţie.

Analiza se bazează pe trei indicatori: procentul de medici, asistente medicale, moaşe şi alţi lucrători din sănătate la 1.000 de locuitori, proporţia de copii vaccinaţi împotriva difteriei, tetanosului şi tusei convulsive /DTP3/, şi proporţia femeilor care nasc în prezenţa unei moaşe.