/E.coli|castraveti: Alarma trece dincolo de frontierele Germaniei

E.coli|castraveti: Alarma trece dincolo de frontierele Germaniei

Alarma privind infectarea cu bacteria Escherichia coli enterohemoragică (E.coli) s-a extins din Germania în ţările învecinate Austria, Danemarca şi Republica Cehă, precum şi în Suedia, relatează luni cotidianul spaniol El Pais, potrivit căruia Madridul ia în calcul posibilitatea de a cere socoteală pentru prejudiciul suferit de sectorul agrar în urma speculaţiilor.

În Republica Cehă, autorităţile au confiscat duminică un lot de 120 de castraveţi spanioli bio suspectaţi de contaminare cu E.coli. Potrivit agenţiei cehe pentru controlul alimentelor, castraveţii făceau parte dintr-un lot provenit din Spania şi exportat prin angrosiştii germani în Republica Cehă, Ungaria, Luxemburg, Danemarca şi Austria.

În Austria au fost retraşi duminică din 33 de magazine toţi castraveţii, roşiile şi vinetele cultivate de o companie spaniolă în ale cărei produse s-au găsit joi evidenţe ale contaminării bacteriologice. În Danemarca, autorităţile au cerut negustorilor cu amănuntul să retragă din supermarketuri un lot provenit din Spania. Atât în Suedia, cât şi Danemarca, Marea Britanie şi Austria s-au diagnosticat infecţii cu aceeaşi bacterie. În aproape toate cazurile, s-a dovedit că bolnavii fuseseră recent în Germania.

Guvernul spaniol nu exclude posibilitatea de a cere socoteală pentru ‘prejudiciul major’ pe care ‘speculaţiile’ autorităţilor germane cu privire la originea castraveţilor contaminaţi îl provoacă în sectorul agrar şi agroalimentar. Secretarul de stat pentru mediul rural şi apă, Josep Puxeu, a denunţat ‘piedicile’ pe care ţări şi operatori precum Austria le pun în calea exporturilor din cauza informaţiilor ‘neverificate’ din Germania.

Bacteriile E.coli pot provoca periculosul sindrom hemolitic uremic (SHU). De la apariţia valului de infecţii la mijlocul lunii mai, în Germania au murit 10 persoane din cauza acestui sindrom renal, care afectează circa 300 de pacienţi. În întreaga ţară, aproximativ 1.000 de persoane suferă de infecţii provocate de E.coli.

Ministrul german pentru agricultură şi protecţia consumatorilor, Ilse Aigner, a menţinut duminică recomandarea de a se evita verdeţurile proaspete. În contextul criticilor asociaţiilor germane de horticultori, Ilse Aigner a semnalat că ‘protecţia consumatorilor are prioritate faţă de interesele economice’.

‘Atât timp cât oamenii de ştiinţă germani şi spanioli nu descoperă sursa infecţiei, alerta rămâne în vigoare’, a mai spus Ilse Aigner.

Sâmbătă, Institutul Robert Koch din Berlin, responsabil cu prevenirea şi monitorizarea bolilor în Germania, a explicat că încă nu se poate vorbi de o epidemie E.coli.

Pentru industria din sector, teama de infecţie a consumatorilor are deja repercusiuni economice. Confederaţia agricultorilor din Schleswig-Holstein vorbeşte de ‘prejudicii teribile’ pentru ţăranii germani, ‘care nu vând nici măcar o salată’.

La rândul lor, firmele din Spania care au cultivat castraveţii contaminaţi vorbesc de pierderi de şapte până la opt milioane de euro pe zi, potrivit aceleiaşi surse.