/E.coli: semintele de fenugreek importate din Egipt au jucat un rol in intoxicatie

E.coli: semintele de fenugreek importate din Egipt au jucat un rol in intoxicatie

Seminţele de fenugreek importate din Egipt în Franţa şi Germania în 2009 şi 2010 au jucat un rol în intoxicaţia cu bacteria E.coli ce a făcut cel puţin 48 de morţi în Europa, a declarat miercuri Agenţia Europeană pentru Siguranţă Alimentară EFSA, transmit AP şi AFP.

Într-o “evaluare rapidă a riscurilor” condusă cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor /ECDC/, ca urmare a recentelor cazuri semnalate la Bordeaux /sud-vestul Franţei/, agenţia europeană cu sediul la Parma /Italia/ evocă în mod clar pista egipteană.

Ancheta asupra intoxicaţiei “progresează şi a arătat că până în prezent seminţele de fenugreek importate din Egipt în 2009 şi/sau 2010 sunt implicate în două declanşări” de intoxicaţii în Germania şi Franţa, a indicat această evaluare comună a celor două organisme europene.

Comunicatul comun precizează însă că “există încă multă incertitudine dacă într-adevăr aceasta este cauza comună a tuturor infecţiilor, întrucât până în prezent nu există rezultate pozitive bacteriologice”.

Bilanţul deceselor în urma intoxicării cu E.coli în Europa a crescut cu trei ajungând la cel puţin 47, potrivit autorităţilor germane. Germania a anunţat 46 de decese. O persoană a murit în Suedia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că ea consideră apariţia unui focar în Franţa separat.

Raportul afirmă că sunt necesare investigaţii suplimentare.