/E. Boc: Sanatatea va primi 300 de milioane de lei pentru arierate, plus 150 de milioane in fondul de rezerva

E. Boc: Sanatatea va primi 300 de milioane de lei pentru arierate, plus 150 de milioane in fondul de rezerva

Sectorul sănătăţii va primi 300 de milioane de lei la rectificarea bugetară, pentru plata arieratelor, la care se adaugă 150 de milioane de lei care vor fi dedicaţi sănătăţii în interiorul Fondului de rezervă, plus posibilitatea de a lua credite de angajament pentru plata medicamentelor, a convenit Guvernul, în acord cu preşedintele Traian Băsescu, în negocierile cu organismele internaţionale de finanţare, a declarat luni seara premierul Emil Boc.


“Poziţia comună pe care o avem împreună cu preşedintele este următoarea: bani pentru sănătate se vor da pe măsură ce aceste reforme care curmă abuzul şi întăresc performanţa sistemului medical se realizează. Am convenit că vor fi alocate 300 de milioane de lei la rectificarea bugetară pentru sănătate, mai punem 150 de milioane de lei în Fondul de rezervă tot pentru sănătate, cu dedicaţie specială pentru sănătate, şi vom permite în anumite limite angajarea unor credite de angajament pentru plata medicamentelor cu şi fără compensare pentru programele din sănătate”, a precizat Boc, la TVR1.
El a subliniat, însă, că “toate aceste lucruri” sunt “condiţionate de realizarea unor reforme care să curme utilizarea abuzivă a banului public din sănătate”.
Calendarul menţionat de premier pentru implementarea măsurilor din sănătate prevede că până în luna decembrie, trebuie să fie finalizată legislaţia care să introducă pachetul minimal de servicii din sănătate, pentru ca Parlamentul să o aprobe până în luna martie 2012.
“Fiecare trebuie să ştie, din contribuţia lui de 5,5% pe care o plăteşte din salariu, pentru sănătate, ce servicii i se cuvin”, a explicat Boc.
De asemenea, Guvernul va introduce, gradual, în perioada 2011-2012, o serie de măsuri, începând cu taxa claw-back, prin care “se impozitează sau se iau nişte bani de la cei care produc şi distribuie medicamente, dacă se depăşeşte un anumit plafon”.
O altă măsură care trebuie introdusă în perioada 2011-2012 este utilizarea ca fundament şi ca principiu a medicamentelor generice. “Poţi să cumperi din bani publici aspirină Bayer care costă atât sau aspirină românească, care costă – una un leu, alta 10 lei. Substanţa este aceeaşi în amândouă, dar una e aşa, alta e aşa. Noi, ca stat, trebuie să asigurăm plata şi oferirea acelui medicament generic, care are substanţa care tratează, dar nu pe ce mai scump, ci pe cel care are un preţ rezonabil”, a detaliat Boc.
El a menţionat că folosirea medicamentelor în funcţie de denumirea generică în sistemul de stat trebuie aplicată şi pentru medicamentele din lista specială C2, cu regim special sau pentru boli mai rare.
Totodată, Parlamentul trebuie să adopte proiectul de lege care introduce co-plata, “care are rolul să limiteze excesele în materie de consultaţii medicale şi să facă şi aici ordine”, a continuat premierul.
Acestor măsuri li se adaugă implementarea cardului naţional de sănătate şi prescripţia electronică, de la 1 ianuarie 2012, “astfel încât să nu mai existe scurgeri de bani din sistemul sanitar”.