/E. Boc: Coalitia considera necesara reorganizarea administrativa; nu avem inca un punct de vedere unitar cum sa se faca

E. Boc: Coalitia considera necesara reorganizarea administrativa; nu avem inca un punct de vedere unitar cum sa se faca

La nivelul coaliţiei de guvernare există în prezent un punct de vedere referitor la necesitatea organizării administrative, însă nu există o opinie unitară cu privire la modul în care aceasta să se facă, a declarat luni premierul Emil Boc, la Palatul Parlamentului.
“De aceea am decis ca în prima etapă să continuăm procesul de descentralizare, adică de coborâre a atribuţiilor de la nivel central la nivel local, aşa cum am făcut şi cu legea educaţiei când am trecut la nivelul autorităţilor locale competenţa de desemnare a directorilor de şcoli, a consiliului de administraţie, a unei ponderi din curriculum, aşa cum în sănătate am descentralizat spitale şi consiliile de administraţie astfel încât să fie stabilite de primării şi consilii judeţene. Şi la nivelul altor structuri ale ministerelor vom coborî decizia la nivelul primăriilor şi acest lucru se va întâmpla în perioada următoare”, a spus şeful Guvernului.


Totodată, el a subliniat că în şedinţa de luni a coaliţiei s-a decis lăsarea deschisă a căii prin care să se analizeze şi să se întrunească un consens pentru ca reorganizarea administrativă să se poată face.
“Din start, reorganizarea are beneficii legate de absorbţia fondurilor europene, diminuarea cheltuielilor şi diminuarea corupţiei la nivel local. E adevărat că afectează foarte mulţi politicieni şi de aceea există mulţi care se opun. Sperăm însă că prin discuţii, prin negociere, prin prezentarea acestor avantaje, în cele din urmă coaliţia să ajungă la o soluţie. Astăzi nu o avem”, a concluzionat premierul Boc.
O comisie a coaliţiei de guvernare va analiza în perioada următoare soluţiile pentru reorganizarea administrativ-teritorială, urmând ca, până la toamnă, Guvernul să comaseze serviciile deconcentrate ale ministerelor, a declarat, luni, prim-vicepreşedintele PDL Roberta Anastase. Ea a susţinut că şi partenerii de guvernare ai PDL au fost de acord, în şedinţa de luni a coaliţiei, cu formarea comisiei şi cu descentralizarea administraţiei.
“S-a decis înfiinţarea unei comisii care să găsească formule astfel încât să avem o majoritate în parlament ca să treacă un astfel de proiect. Până una alta vorbim de descentralizare la nivel local. Comisia se ocupă cu formula de gândire a regionalizării, în paralel cu acţiunea guvernului de descentralizare”, a spus Anastase. Ea a menţionat că fiecare grup parlamentar de la Putere îşi va desemna reprezentanţii în comisia privind reorganizarea.
Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat pentru AGERPRES că propunerea Uniunii în şedinţa coaliţiei de luni a fost să se amâne subiectul reorganizării administrativ-teritoriale a ţării şi să se meargă pe o descentralizare “puternică”, adăugând, însă, că nu s-a stabilit un termen clar al duratei amânării.