/Drogurile noi s-au inmultit `fara precedent` in Europa (raport)

Drogurile noi s-au inmultit `fara precedent` in Europa (raport)

Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) şi Europol, oficiul de poliţie al Uniunii Europene, au atras miercuri atenţia asupra înmulţirii ‘într-un ritm fără precedent’ a drogurilor noi pe piaţa europeană, într-un raport comun publicat miercuri la Lisabona şi preluat de AFP.

În 2010, un număr record de 41 noi droguri au fost oficial semnalizate de OEDT şi Europol, subliniază acest raport, care precizează ‘că este vorba de cel mai mare număr de substanţe psihoactive înregistrat vreodată într-un an’.

În 2009, OEDT şi Europol au înregistrat 24 de noi droguri, comparativ cu 13 în 2008, conform documentului publicat în cadrul Forumului de experţi internaţionali asupra noilor droguri care are loc la Lisabona până joi.

Printre acest noi droguri se numără canabinoizi de sinteză, cunoscuţi sub numele de ‘spice’, catinone de sinteză, derivaţi sintetici de medicamente (precum ketamina sau penicilina), precum şi substanţe de origine vegetală.

În cadrul fenomenului ‘Spice’, 11 noi canabinoizi de sinteză au fost semnalaţi în 2010, ceea ce ridică la 27 numărul înregistrat al acestor produse, împotriva cărora 16 ţări europene au luat măsuri legale.

Uniunea Europeană a decis de asemenea, în luna decembrie, să nu mai permită comercializarea mefedronei, derivată dintr-o catinonă de sinteză, însă, conform raportului, alţi 15 derivaţi ai acestui alcaloid la origine prezent în catinone au fost semnalaţi în 2010.

OEDT şi Europol constată în raport că un mare număr de noi compuşi sintetici care scapă reglementărilor sunt comercializaţi pe internet sub formă de ‘substanţe euforizante legale’, unele putând prezenta riscuri grave sau chiar fatale, precum dereglări ale ritmului cardiac sau psihoze severe.

“Dat fiind ritmul evoluţiei în acest domeniu, este important să anticipăm provocările”, a precizat, într-un comunicat, directorul OEDT Wolfgang Goetz. El a insistat asupra necesităţii de ‘căutare activă a noilor compuşi în vederea studierii lor’ şi pentru ‘îmbunătăţirea capacităţilor de investigare în domeniul medicinei legale şi a cercetării la scară europeană’.

În opinia directorului Europol, ’emergenţa substanţelor euforizante legale a devenit un element cheie al fenomenului drogurilor în Europa’, în contextul în care ‘reţelele de crimă organizată sunt tot mai active în producerea şi distribuirea de droguri legate de ecstasy’.