/Dr. Victor Zota: Romania a inregistrat anual o crestere progresiva de 30 la suta in domeniul transplantului

Dr. Victor Zota: Romania a inregistrat anual o crestere progresiva de 30 la suta in domeniul transplantului

Anul acesta au fost realizate transplanturi cu organe prelevate de la 23 de donatori aflaţi în moarte cerebrală, 2011 fiind cel mai bun an din punct de vedere al donatorilor, a declarat joi, pentru AGERPRES, dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.
El a precizat că de la începutul anului au fost efectuate 46 de transplanturi de rinichi cu organe de la donator aflat în moarte cerebrală, 30 cu rinichi de la donatori în viaţă, în ambele centre, de la Cluj şi Bucureşti, 15 transplanturi de ficat, realizate de echipa prof. dr. Irinel Popescu, 4 de inimă, la Târgu Mureş, şi mai multe de ţesuturi.


“Este cel mai bun an din punctul de vedere al donatorilor. Anul trecut a fost cel mai bun an din punctul de vedere al numărului de transplanturi realizate – 70. Este meritul Agenţiei (Naţionale de Transplant – n.r.), care s-a preocupat şi al echipelor de medici care au făcut aceste intervenţii”, a subliniat dr. Zota.
Potrivit acestuia, cel mai bun centru în ceea ce priveşte recoltarea de organe este cel din Timişoara, care a oferit 11 donori în acest an, fiind, astfel, şi cel mai bun din Europa de Est.
În celelalte centre se înregistrează un recul în privinţa găsirii donatorilor în moarte cerebrală, existând spitale care nu au mai furnizat de câţiva ani donori, cum este cazul Spitalului Universitar Bucureşti, care de cinci ani nu a mai dat nici un donator, a menţionat dr. Zota.
Ziua Naţională a Transplantului în România, brand al Fundaţiei pentru Transplant, ajunsă la a şaptea ediţie, reprezintă o conştientizare a faptului că transplantul salvează vieţile unor oameni care altfel nu ar avea altă şansă.În fiecare an, persoanele care au beneficiat de un transplant sărbătoresc împreună cu familiile lor, cu specialiştii din domeniul transplantului, ca o a doua familie, în prezenţa reprezentanţilor mass-media, noua viaţă care le-a fost oferită odată cu transplantul.
‘Vineri, 15 aprilie, va fi celebrată Ziua Naţională a Transplantului în România, dedicată anul acesta transplantului hepatic. Asociaţia Pacienţilor cu Transplant Hepatic (APTH) are în prezent peste 200 de membri şi este condusă de un medic, dr. Crina Ştefănescu, ea însăşi transplantată hepatic. APTH se implică mult în organizarea acestui eveniment. Faptul că vom sărbători această zi împreună cu specialiştii străini contează foarte mult. La manifestare vor participa şi cei doi specialişti din străinătate care au avut o contribuţie decisivă în construcţia programului de transplant hepatic de la Fundeni: prof. dr. Domenico Forti (Milano, Italia), cu care am colaborat la primele operaţii de transplant hepatic de la donator decedat şi prof. dr. Christoph Broelsch (Essen, Germania), cu care am colaborat la primele operaţii de transplant de la donator în viaţă. Ca atare, va fi o sărbătoare a transplantului, pe care o dedicăm în primul rând pacienţilor transplantaţi’, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Asociaţiei Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic.
La rândul său, dr. Victor Zota, preşedintele Fundaţiei pentru Transplant, a subliniat că urmare a activităţii Fundaţiei pentru Transplant, precum şi a înfiinţării în anul 2005 a Agenţiei Naţionale de Transplant, numărul procedurilor de transplant efectuate în România în fiecare an a înregistrat anual o creştere progresivă de 30%.
“Astfel, s-a ajuns ca în cursul anului 2010 să se efectueze aproximativ 500 de proceduri de transplant (transplant de organ solid şi celule stem hematopoietice), situând România pe o poziţie onorabilă în statisticile de specialitate din Europa. De asemenea, numărul centrelor implicate în activitatea de transplant a crescut simţitor în această perioadă, este vorba de centre precum Oradea, Sibiu, Craiova, Braşov, faţă de cele deja existente şi cu tradiţie, cum sunt Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara’, a evidenţiat dr. Zota.