/Dr. Victor Olsavszky: Rezistenta la antibiotice provoaca cresterea morbiditatii si decese inevitabile

Dr. Victor Olsavszky: Rezistenta la antibiotice provoaca cresterea morbiditatii si decese inevitabile

Rezistenţa la antibiotice este o problemă globală crescândă pentru sănătatea publică a subliniat, joi, într-o conferinţă de presă, dr. Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru România.
Acesta a subliniat că OMS a decis ca, în acest an, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, să se discute şi să se atragă atenţia asupra creşterii rezistenţei la antibiotice care riscă şi ameninţă nu numai tratamentul infecţiilor microbiene, dar şi succesul multor intervenţii chirurgicale pentru transplanturi şi protezări de şold, ca şi în diagnosticele şi tratamentele minim invazive ce se efectuează sub tratament profilactic cu antibiotice potenţial ineficiente.
“Abuzul şi utilizarea inadecvată de antibiotice creşte riscul tulpinilor bacteriene rezistente care se dezvoltă prin presiune selectivă sau mutaţii”, a evidenţiat dr. Victor Olsavszky.


El a atras atenţia că această creştere a uzului antibiotice se face pe de o parte pentru că se recomandă antibiotice abuziv, farmaciştii vând antibiotice şi fără prescripţie medicală, dar în cantităţi insuficiente pentru finalizarea tratamentului. În plus se adaugă automedicaţia, dar şi faptul că consumul de carne duce şi acesta la o cantitate de antibiotice pentru că animalele sunt tratate cu acestea şi în plus se mai folosesc şi ca generator de creştere, deşi acest lucru este deja interzis în Uniunea Europeană.
Medicii subliniază că antibioticele nu se folosesc în niciun caz în răceli sau gripe provocate de viruşi. Ele se utilizează împotriva bacteriilor care provoacă infecţii obişnuite sau infecţii care pun viaţa în pericol.
“Din păcate infecţiile au devenit din ce în ce mai rezistente la antibiotice din cauza abuzului folosit de antibiotice la om şi la animale”, a spus reprezentantul OMS.
La apariţia rezistenţei la antibiotice a contribuit utilizarea iraţională de acestora, calitatea proastă a medicamentelor sau utilizarea antibioticelor în creşterea animalelor.
“Acest lucru a făcut ca bacteriile să devină din ce în ce mai rezistente. În contextul în care industria nu a mai descoperit noi antibiotice, omenirea se află în pragul de a pierde cucerirea cea mai importantă, cea a antibioticelor”, a spus dr. Victor Olsavszky.
Dr. Bogdan Popescu de la Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” a evidenţiat că medicul de multe ori se află sub o mare presiune pentru că pacientul doreşte să i se prescrie un antibiotic. Pe de altă parte există şi presiune din partea distribuitorilor şi producătorilor.
În România, 30-35% din prescripţii sunt nejustificate atât în spitale, cât şi la pacienţi.
Reprezentantul OMS în România a făcut referire la un eurobarometrul de anul trecut care evidenţiază că în ţara noastră consumul de antibiotice este frecvent ocupând locul patru ca frecvenţă de prescriere şi de utilizare a antibioticelor şi pe locul întâi din punctul de vedere al utilizării acestora în răceli. Un procent de 4% din populaţie nu ştie de ce a luat antibiotice.
Dr. Victor Olsavszky a făcut referire la consumul de antibiotice din carne. Pe locul întâi se află carnea de pui urmată de cea de porc, vită şi pe ultimul loc cea de oaie accentuând asupra faptului că trebuie aplicată şi în România reglementarea potrivit căreia în ţările din UE este interzisă utilizarea antibioticelor ca factor de creştere a animalelor.
Reprezentantul OMS în România recomandă atenţie la utilizarea antibioticelor. Este bine ca acestea să nu fie folosite decât prin prescriere şi nu prin automedicaţie, iar, atunci când primesc un tratament, pacienţii să-l ducă până la capăt pentru că altfel şi administrarea incompletă poate da rezistenţă.
Un exemplu în acest sens este tuberculoza în care cei afectaţi iau una-două luni tratamentul după care îl întrerup pentru că se simt bine şi aşa s-a ajuns la o rezistenţă foarte mare a tuberculozei la antibiotice.
Între microbii rezistenţi la antibiotice ce numără escherichia coli, klebsiella pneumoniae, myibacterium tuberculosis, stafilococul auriu şi altele.