/Dr. Mencinicopschi: Alimentatia la san, foarte importanta pentru sanatatea copilului

Dr. Mencinicopschi: Alimentatia la san, foarte importanta pentru sanatatea copilului

Alimentaţia cu lapte matern este perfect adaptată necesităţilor fiziologice ale nou-născutului, a declarat luni, pentru AGERPRES, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
El a precizat că înlocuirea laptelui matern este recomandată numai în cazul în care mama nu poate alăpta din diferite motive de sănătate.
Specialistul atrage atenţia asupra faptului că nu trebuie să li se dea bebeluşilor lapte de vacă, acesta fiind recomandat după 1-2 ani.


Copilul ar trebui să primească exclusiv lapte matern cel puţin şase luni. După şase luni se poate introduce alimentaţia complementară, concomitent cu alăptatul care poate să se facă până la doi ani, a detaliat prof. dr. Menci.
“Componenţa laptelui este diferită, în primele cinci zile laptele matern este colostru, urmează o perioadă de tranziţie şi laptele matern care se administrează în continuare 15 luni. Aceste trei varietăţi sunt diferite ca şi conţinut de vitamine, proteine, compoziţia laptelui se modifică chiar şi în timpul alăptării, spre sfârşit apare senzaţia de saţietate care este foarte importantă. Dacă nu se stabilizează echilibrul foame-saţietate va apărea tendinţa de obezitate, copilul având tendinţa ca mai târziu să devină supraponderal”, a explicat specialistul.
În ceea ce priveşte alimentaţia mamei, prof. dr. Menci a subliniat că este periculos să se spună că mama poate mânca orice.
Trebuie mare atenţie şi în acest sens, pentru că o alimentaţie scăzută în proteine poate duce la căderea muşchilor, lipsa calciului la probleme dentare, la osteoporoză, a completat el.
Pe de altă parte, a reliefat prof. dr. Menci, copilul este influenţat de această alimentaţie şi, de aceea, este indicat ca mama să consume alimente proaspete, multe legume şi fructe, să nu fumeze, să nu bea alcool, să nu mănânce condimentat.
Pe de altă parte, în perioada de sarcină nu trebuie să ia medicamente, în special antibiotice, iar la diversificarea alimentaţiei să nu utilizeze biberoane din policarbonaţi care conţin o substanţă cancerigenă, ci biberoane din sticlă, a explicat prof. dr. Menci.
Potrivit acestuia, bebeluşii alăptaţi la sân au o imunitate crescută şi sunt mai puţin expuşi îmbolnăvirilor.