/Doua motociclete SMURD pentru acordarea primului ajutor la locul accidentului, in Capitala

Doua motociclete SMURD pentru acordarea primului ajutor la locul accidentului, in Capitala

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, împreună cu ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli şi subsecretarul de stat Raed Arafat au lansat, marţi, un nou concept de acordare a primului ajutor cu autovehicule fără capacitate de transport, în cadrul căruia SMURD Bucureşti va fi dotat cu două motociclete destinate intervenţiei rapide şi acordării primului ajutor la locul accidentului.
De asemenea, au fost prezentate noi echipamente de descarcerare şi prim ajutor şi primul echipaj de urgenţă de pe o maşină de pompieri .


”Este remarcabil faptul că cele două motociclete reprezintă de fapt contribuţia populaţiei României la dezvoltarea sistemului de urgenţă. Vehiculele au fost achiziţionate din fondurile obţinute de către Fundaţia pentru SMURD în Campaniile ‘2% pentru SMURD’ 2010. Prin aceste noi concepte ne propunem o mai bună eficienţă prin creşterea capacităţii şi scăderea timpilor de reacţie la intervenţie”’, a subliniat ministrul Ritli Ladislau.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), Raed Arafat, a precizat că proiectul, ”deocamdată experimental”, a fost iniţiat după un model deja existent în Marea Britanie şi Olanda. El a explicat că cele două motociclete sunt destinate, prioritar, intervenţiilor în zonele urbane aglomerate, având în vedere faptul că traficul aglomerat din marile oraşe face dificilă intervenţia ambulanţelor.
”În acest mod, timpii de intervenţie vor fi reduşi semnificativ. Motocicletele vor fi dotate cu toate echipamentele medicale necesare acordării extrem de rapide a primului ajutor: defibrilator semi-automat, balon de resuscitare, trusă laringoscop, aspirator secreţii şi geantă medicală de urgenţă”, a adăugat subsecretarul de stat.
Cele două motociclete vor fi utilizate în Bucureşti, în special în zona centrală, acolo unde există un trafic intens sau în zonele cu acces limitat, ca de exemplu zona centrului istoric. Vehiculele vor fi deservite de personal paramedical instruit.
Valoarea proiectului depăşeşte 44 000 euro.
Cu ocazia prezentării celor două motociclete a fost prezentată şi o autospecială nouă, cu apă şi spumă, prevăzută şi cu echipamente de descarcerare şi prim ajutor, destinată acordării de prim ajutor până la sosirea unei ambulanţe, care va face parte, de asemenea, din dotarea ISU Bucureşti.
Primul echipaj de urgenţă de pe o maşină de pompieri va opera tot în Bucureşti pentru a sprijinii serviciile de urgenţă existente prin acordarea, rapid, a primului ajutor până la intervenţia unui echipaj medical.
Treptat vor fi operaţionale şase maşini de acest tip care vor asigura în zona unităţilor de pompieri intervenţiile de urgenţă până la sosirea unui echipaj de prim ajutor.