/Doua festivitati de incepere a anului universitar la UMF Targu Mures

Doua festivitati de incepere a anului universitar la UMF Targu Mures

Secţia maghiară a Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a început, luni, noul an universitar în cadrul unei festivităţi separate faţă de cea organizată de conducerea instituţiei de învăţământ, pentru a atrage atenţia că se doreşte înfiinţarea unei linii separate în limba maghiară.
În aceste condiţii, secţia maghiară a deschis anul universitar într-un amfiteatru din incinta UMF Târgu Mureş, iar secţia română şi conducerea universităţii, la Palatul Culturii din Târgu Mureş.


‘Cei care reprezintă corpul didactic maghiar au hotărât acest lucru ca să fie un fel de semnal inclusiv pentru presă, pentru toţi, că noi, împreună cu UBB şi Institutul de Teatru, am fost nominalizaţi ca universitate multiculturală. În celelalte instituţii de învăţământ superior problema s-a rezolvat, la noi încă nu. Noi nu vrem să intrăm în extreme, să găsim soluţii extreme, nici demonstraţii, nici bătăi, nici nimic. E un semnal de alarmă chiar şi pentru politicieni, chiar şi pentru MEC, să găsim împreună soluţii. Atât. Noi considerăm că în continuare, împreună cu colegii români, această universitate este pentru noi un lăcaş în care trebuie să conlucrăm împreună, să avem aceleaşi condiţii de muncă, să avem proiecte împreună, lucrări ştiinţifice rezolvate împreună, dar asta era un mic semnal de alarmă, nimic mai mult’, a declarat presei prof. univ. dr. Nagy Ors, prorectorul UMF Târgu Mureş.

Acesta a spus că profesorii maghiari nu doresc să organizeze demonstraţii, că, începând de marţi, cursurile vor fi ţinute ca şi până acum – cursurile în limba maghiară, iar probele practice în limba română – şi că problema trebuie să îşi găsească o rezolvare la nivel politic.
‘Sunt câteva discipline unde avem probleme cu cadrele didactice, noi trebuie să rezolvăm acest lucru şi împreună cu colegii noştri de la secţia română noi trebuie să facem demersuri ca această categorie II în care noi am fost încadraţi în curând să fie categoria I, dar să fie o conlucrare şi o recunoaştere reciprocă a valorilor. Noi, reprezentanţii Senatului din partea cadrelor maghiare, am făcut tot ce s-a putut face în limitele unor procedee democratice şi legale. De aici încolo noi nu mai avem ce face; depinde de problema politică şi de Ministerul Educaţiei’, a accentuat prorectorul.

Rectorul UMF Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a accentuat la rândul său că nu se opune înfiinţării liniei maghiare a universităţii, însă nu există, deocamdată, condiţii pentru înfiinţarea de laboratoare separate pentru secţia română şi cea maghiară aşa cum se doreşte.
‘Nu suntem împotriva înfiinţării acestor secţii/linii în limba maghiară, dar trebuie să ai şi condiţiile. Momentan nu sunt spaţii pentru laboratoare separate pentru limba română şi pentru limba maghiară. Număr de cadre didactice, sunt discipline descoperite şi la români şi la maghiari, unde nu putem face faţă. Dacă înfiinţăm de anul acesta de limba maghiară separat şi se dădea examen de admitere, conform legilor existente nu puteam susţine examen de admitere în limba maghiară la Stomatologie şi Farmacie (…) Era imposibil să tulburăm procesul de învăţământ’, a subliniat Copotoiu, care a ţinut să precizeze că şi până acum UMF Târgu Mureş avea secţie în limba maghiară.

Acesta a subliniat că a primit un Memorandum din partea universităţilor de medicină şi farmacie din Ungaria, semnat de Universitatea din Szeged, în care profesorii din Ungaria ‘sprijină întrutotul această hotărâre de a se face, ei vorbesc de o facultate de medicină în limba maghiară’.
‘Dar ei înţeleg faptul că momentan nu sunt îndeplinite condiţiile de acreditare care sunt impuse de ARACIS, dar speră ca în decursul a un an acestea să fie îndeplinite şi să se poată face secţia/linia în limba maghiară. Legea nu stipulează facultate, ci secţie sau linie maghiară (…) Poate să ridice multe semne de întrebare, unii vorbesc de secţie, alţii vorbesc de linie, alţii vorbesc de facultăţi. Înseamnă că s-au purtat discuţii în această direcţie şi fiecare a reţinut ce i-a convenit mai mult’, a accentuat Constantin Copotoiu.

Rectorul UMF Târgu Mureş a accentuat că numai uniţi pot face faţă concurenţei celorlalte universităţi, că nimeni nu se opune învăţământului în limba maternă, în limba maghiară, însă ‘trebuie făcut cu discernământ, fără să sufere studenţii’.
Constantin Copotoiu a mai spus că UMF Târgu Mureş a trimis Carta Universităţii la Ministerul Educaţiei şi că o aşteaptă să vină, ‘aprobată sau nu’.