/Doi angajati ai TEPCO la Fukushima, contaminati cu iod radioactiv

Doi angajati ai TEPCO la Fukushima, contaminati cu iod radioactiv

Concentraţii mari de iod radioactiv au fost depistate în glanda tiroidă a doi angajaţi ai TEPCO de la Fukushima, a anunţat luni operatorul centralei nucleare din nord-estul Japoniei, informează Kyodo, Xinhua şi AFP.

Este posibil ca cei doi muncitori, de aproximativ 30, respectiv 40 de ani, să se fi expus la radiaţii depăşind limita de 250 de milisiveri/an, stabilită de autorităţi pe durata crizei nucleare.

TEPCO a indicat că va testa şi alţi angajaţi implicaţi în activitatea centralei de la Fukushima, grav avariată de cutremurul urmat de tsunami de la 11 martie.

După o primă examinare, cei doi muncitori au fost supuşi unor teste mai aprofundate, sub controlul Agenţiei nipone pentru energie atomică.

În urma examenului medical efectuat la 23 mai, s-a stabilit că glanda tiroidă a celor doi bărbaţi absorbise 9.760, respectiv 7.690 bechereli iod 131, de zece ori mai mult decât la ceilalţi muncitori de la Fukushima, a indicat TEPCO.

Contaminarea organelor interne intervine doar după ingerarea de substanţe radioactive, pe cale respiratorie sau digestivă, nu de la o simplă expunere.

Agenţia de presă Jiji a precizat că ambii muncitori au lucrat în centrală în lunile martie şi aprilie, după care au părăsit obiectivul.

La câteva zile după declanşarea crizei nucleare la Fukushima Daiichi, guvernul a mărit de la 100 la 250 de milisiverţi doza maximă anuală de iod radioactiv la care pot fi expuşi angajaţii – o măsură permisă în caz de urgenţă de autorităţile internaţionale în domeniu.