/DNA: 14 persoane trimise in judecata in dosarul griperi aviare, pentru un prejudiciu de 5,8 milioane euro

DNA: 14 persoane trimise in judecata in dosarul griperi aviare, pentru un prejudiciu de 5,8 milioane euro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au trimis în judecată 14 persoane, printre care se află membri cu funcţii de conducere din cadrul SN CFR, Direcţia Sanitar-Veterinară din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor şi CNADNR, sub acuzaţia că au produs un prejudiciu de 5,8 milioane euro prin acordarea în perioada 2005-2006 de contracte frauduloase pentru combaterea gripei aviare.
Potrivit unui comunicat al DNA remis marţi AGERPRES, Victor Butean, director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor este acuzat de luare de mită, complicitate la dare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, instigare la cesionare fictivă de acţiuni şi părţi sociale, toate în formă continuată.


Au mai fost trimişi în judecată: Tonel Ursachi, administrator al SC Lumi SRL Iaşi, Mihaela Sorana Hîncu, director general al Agenţiei de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Transporturilor, Traian Preoteasa, director general CN CFR, Florina Consuela Ivănescu, director general adjunct economic al CN CFR, Traian Papa, director al Direcţiei de asistenţă juridică a CN CFR, Dorina Voicu, director al direcţiei comerciale a CN CFR, Aurel Băluţ, fost directorul general al CNADR, Laura Lupu, şefa oficiului juridic din cadrul CNADR, Adrian Adrian Apetri, administrator de facto al SC Elis 96 Comprod Impex SRL (firmă controlată de Victor Butean), Lucian Andrei Ursache, asociat la firma SC Agrozoovet Consult – Impex SRL, Valică Afrăsinei, Andrei Maftei, administrator la SC Radu Market SRL Iaşi, Scarlet Orzescu, administrator la SC Mior SRL.
Procurorii susţin că în octombrie 2005, în contextul apariţiei gripei aviare în România, Mihaela Sorina Hîncu, director general al Agenţiei de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Transporturilor, a acţionat astfel încât firma SC Lumi SRL Iaşi, aparţinând lui Tonel Ursachi, să obţină în mod nelegal contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie, în condiţiile în care respectiva firmă nu era aptă să efectueze asemenea activităţi.
Într-o primă etapă, Tonel Ursachi, Victor Butean şi Mihaela Sorina Hîncu, toţi trei medici veterinari cu cunoştinţe de specialitate în domeniu, profitând de situaţia creată, au dezinformat autorităţile, reuşind să determine alocarea unor sume de bani nejustificat de mari şi în mod inutil unor societăţi comerciale private, în vederea efectuării aşa-zisei dezinfecţii în unele puncte rutiere şi feroviare.
Cei trei au constituit un grup infracţional organizat, coordonat de Victor Butean şi în care l-au atras ulterior şi pe Adrian Lăzărică Apetri. Acest grup a acţionat în toată perioada derulării contractelor, şi anume octombrie 2005 – martie 2006.
Infracţiunile au fost comise în contextul în care direcţiile sanitar-veterinare controlau fenomenul şi nu era necesară intervenţia unor firme private.
Cu toate că nu a prestat nici un fel de activitate, SC Lumi SRL Iaşi, firmă administrată de Tonel Ursachi, a primit contracte de dezinfecţie în puncte feroviare şi rutiere, finanţate din bani publici, atât de la CN CFR, cât şi de la CNADR.
Din partea CNCFR, contractul cu SC Lumi SRL a fost semnat cu încălcarea prevederilor legale de directorul general Traian Preoteasa, împreună cu Ivănescu Florina Consuela, Voicu Dorina Consuela şi Papa Traian, iar din partea CNADR de directorul general Băluţ Aurel şi de şefa Oficiului Juridic, Lupu Laura.
La data respectivă, SC Lumi SRL avea un singur angajat şi niciun fel de utilaje. De altfel, activităţile stabilite prin contractele de dezinfecţie au fost efectuate de 12 firme subcontractante şi nu în toate situaţiile într-o manieră nesatisfăcătoare.
Mai precis, activităţile de dezinfecţie pe care, în virtutea contractelor, ar fi trebuit să le execute SC Lumi SRL au fost subcontractate de către SC Mior SRL, deşi prevederile stipulau clar că subcontractarea este nepermisă. Mai departe, Scarlat Orzescu, care în calitate de administrator la SC Mior SRL a subcontractat activităţile altor 12 societăţi comerciale, a prezentat facturi şi devize de plată neconforme pentru a ascunde lipsa de activitate a SC Lumi SRL, dar şi prestaţiile subcontractanţilor. În acest fel, a permis continuarea efectuării de plăţi nejustificate de către autorităţile contractante.
Prejudiciul cauzat prin faptele inculpaţilor, în dauna CN CFR şi a CNADR se ridică la suma de 20.425.975 lei (aproximativ 5.835.992 euro), iar firma SC Lumi SRL Iaşi a înregistrat un profit net de aproximativ 6.088.278 euro.
În schimb, pentru a asigura protecţia şi a favoriza firma SC Lumi SRL, mai ales pe perioada desfăşurării activităţilor contractate, respectiv în perioada martie – august 2006, Victor Butean a beneficiat direct sau indirect de 61.800 lei (20.000 euro).
În acelaşi timp, Mihaela Sorina Hîncu, coordonându-se cu Victor Butean, nu a făcut controale şi a permis firmei SC Lumi SRL să încaseze sume de bani în mod nejustificat şi a dezinformat în permanenţă factorii de decizie. În schimb, a primit în contul personal de card, în perioada 28 septembrie 2005 – 20 aprilie 2006, suma totală de 12.050 lei, de la Victor Butean şi de la colaboratori ai lui Ursachi Tonel.
Andrei Maftei a dat o declaraţie mincinoasă şi a prezentat organelor de urmărire penală un document fals, în încercarea de a-l ajuta pe Victor Butean să justifice sumele de bani primite cu titlu de mită.
De asemenea, pentru a disimula provenienţa sumelor de bani din contractele de dezinfecţie, Butean s-a folosit de firma SC Elis 96 Comprod Impex (firmă pe care o controla prin intermediul lui Apetri Adrian Lăzărică) cumpărând prin intermediul acesteia acţiuni la SC Azur TC SA Baia Mare. De asemenea, pentru a face pierdută urma sumelor de bani, a acţionat în sensul cesionării fictive, în mod repetat, a părţilor sociale, respectiv a acţiunilor deţinute la SC Elis 96 Comprod Impe.
Tot pentru a obţine o parte banii alocaţi pentru combaterea gripei aviare, a fost introdusă SC Elis 96 Comprod Impex în mod artificial în lanţul de furnizori de substanţe dezinfectante. Astfel, firma controlată de Butean a încasat de la SC Lumi SRL suma totală de 7.127.811 lei. Este vorba chiar de banii primiţi de la C.N.CFR şi CNADNR prin contractele nelegale încheiate. Toate acestea s-au produs prin efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută de către Victor Butean.
În vederea recuperării prejudiciului cauzat, precum şi a confiscării sumelor de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunii, s-au luat măsuri asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor, respectiv: bunuri imobile în valoare totală de 2.163.031 lei, conturi bancare în valoare totală de 1.336.902 lei şi de 170.625 euro.
Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.