/Discutii la nivel european privind cazurile de contaminare cu E.coli din Franta (responsabil al CE)

Discutii la nivel european privind cazurile de contaminare cu E.coli din Franta (responsabil al CE)

La nivel european au loc discuţii cu privire la cazurile de contaminare cu bacteria E.coli din Franţa, pentru a stabili dacă este sau nu necesară lansarea unei alerte în Uniunea Europeană /UE/, a indicat sâmbătă Comisia Europeană /CE/ citată de AFP.

‘Nu există în acest stadiu o alertă europeană oficială, care ar echivala cu interzicerea comercializării’ seminţelor germinate despre care se crede că află la originea contaminării, a declarat un purtător de cuvânt al CE pentru probleme de sănătate. Acesta a menţionat însă că au loc ‘schimburi de informaţii între Franţa, Marea Britanie şi Germania’.

Aceste discuţii survin după ce 10 persoane au suferit o intoxicaţie alimentară la Bordeaux /sud-vestul Franţei/, majoritatea necesitând spitalizare. La doi pacienţi a fost depistată aceeaşi tulpină de E.coli care a provocat recent 43 de morţi în Europa, mai ales în Germania.

Autorităţile franceze au precizat că în cazurile din Bordeaux seminţele consumate de pacienţi – de schinduf, muştar şi rucola – au fost cumpărate dintr-un magazin Jardinland, iar furnizorul a fost societatea britanică Thompson & Morgan, din Ipswich.

Franţa a ordonat suspendarea comercializării în ţară a seminţelor de la firma respectivă şi a cerut autorităţilor britanice să identifice exact originea acestora.

Purtătorul de cuvânt al CE a menţionat că, dacă se constată că producătorul a livrat seminţe germinate şi în alte state europene, ar exista posibilitatea declanşării unei alerte la nivelul UE.