/Directorul INHT: Numarul donatorilor de sange in Romania, in continua crestere

Directorul INHT: Numarul donatorilor de sange in Romania, in continua crestere

Numărul donatorilor de sânge în România a crescut în ultima perioadă, a declarat, marţi, la Oradea, directorul Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională (INHT), Andrei Rosin.
Acesta a precizat, în conferinţă de presă, că în anul 2010 numărul donatorilor a crescut cu 10% faţă de 2009, iar în primul trimestru al anului în curs, comparativ cu anul precedent, creşterea a fost de trei procente.
”Aş mulţumi în primul rând colegilor mei din reţeaua de transfuzie care au făcut eforturi foarte mari pentru a populariza, pentru a atrage donatori în campanii de donare”, a spus directorul INHT.
Totodată, acesta consideră că dotarea de către Ministerul Sănătăţii cu cinci autobuze echipate în acest sens au îmbunătăţit mult situaţia în ceea ce priveşte donarea.


”Lucrurile simple au cele mai profunde efecte. Un donator nu va plăti autobuzul şi nu va face efortul de a se deplasa la oraş să doneze sânge. Dar dacă autobuzul merge însă în localitatea sa, el va dona sânge”, a subliniat Rosin.
Potrivit directorului INHT, în România, donatorii primesc tichete de masă în valoare de 60 de lei, în condiţiile în care nu există posibilitatea de a le oferi, la sediile centrelor de transfuzii, câte o masă caldă, aşa cum se întâmplă în alte ţări, precum Germania.
”Faptul că donatorii primesc nişte tichete de masă este un semn de slăbiciune. Noi lucrăm, în sistemul de transfuzie din România, cu mai puţin de jumătate din personalul prevăzut de normativele în vigoare. De unde să avem noi bucătari şi ospătari ca în Frankfurt? Atunci le oferim aceste tichete de masă pentru un restaurant”, a afirmat directorul INHT.
În opinia acestuia, numărul donatorilor a crescut şi datorită mediatizării campaniilor de donare.
Andrei Rosin participă în perioada 7 – 9 iunie, la Oradea, la un curs internaţional multidisciplinar pe tema securităţii sângelui, ce a reunit 12 lectori internaţionali şi 42 de specialişti în medicina transfuzională din nouă ţări ale Europei de Sud-Est. Acesta este organizat de Centrul Regional de Transfuzie pentru Europa de Sud-Est din Oradea.