/Dializa fara aparat, in teste la Spitalul `Sf. Ioan` din Bucuresti

Dializa fara aparat, in teste la Spitalul `Sf. Ioan` din Bucuresti

Specialiştii de la Spitalul ‘Sf. Ioan’ din Bucureşti au anunţat că vor începe în curând primele teste clinice pentru inovatoarea metodă de dializă premiată cu aur, anul trecut, la Salonul de Inventică de la Geneva, scrie ziarul Adevărul.
Pacienţii cu probleme renale ar putea face astfel dializa folosindu-şi propriul organism, fără să mai aibă nevoie de vizitele frecvente la spital, şi, de asemenea, vor renunţa la aparatele clasice de dializă şi la tuburile pe care le aveau instalate permanent în organism.

Bolnavii dializaţi îşi vor putea ţine boala sub control singuri, cu ajutorul unei telecomenzi.
‘Pacientul va putea avea o viaţă normală în familie întrucât nu va mai fi nevoit să meargă de trei ori pe săpăamână la spital să i se schimbe soluţia în care este ţinut peritoneul pentru eliminarea toxinelor. El îşi va putea controla singur presiunea exercitată de acel dispozitiv asupra organismului, va putea să îşi regleze singur din telecomandă cantitatea de urină pe care să o producă pe zi organismul său, iar toxinele vor fi eliminate prin acel dispozitiv pe care îl va avea în organism’, a explicat profesor doctor Alexandru Ciocâlteu pentru ziarul Adevărul.
Pacienţii vor fi totuşi supravegheaţi de medici online prin centre regionale.

Noua metodă de dializă a primit de curând brevet naţional de la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi urmează să fie brevetată la nivel internaţional. Odată cu utilizarea noii metode, costurile statului român pentru tratamentul persoanelor care fac dializă ar scădea de zece ori, spun medicii care au inventat noul procedeu.
‘Statul român plăteşte anual peste 200 de milioane de euro pentru tratamentul dializaţilor, iar cu noua metodă nu ar costa decât 25 de milioane de euro. Avem însă nevoie de 300.000 de euro pentru a face primele teste şi apoi un million de euro pentru a pune pe picioare un sistem la nivelul întregii ţări, pentru toată lumea. Căutăm sponsorizări dar de la investitori români. Am avut ceva oferte din străinătate dar ei vor tehnica de lucru şi să preia ei tot. Noi vrem să se facă tot în România. Astfel ţara noastră ar putea deţine supremaţia în materie de dializă’, mai spune prof. dr. Alexandru Ciocâlteu.
În România fac dializă aproape din două în două zile 7.800 de bolnavi, iar mare parte dintre aceştia sunt transportaţi la spital cu ambulanţa.