/Diagnosticare si determinare a celulei canceroase intr-o zi la Centrul de Excelenta `Renasterea`

Diagnosticare si determinare a celulei canceroase intr-o zi la Centrul de Excelenta `Renasterea`

La Centrul de Excelenţă ”Renaşterea”, inaugurat miercuri, un diagnostic de cancer şi determinarea celulei canceroase se pot obţine în 75 de minute.
Centrul dispune de aparatură de laborator unică în ţară, care face posibilă aflarea diagnosticului într-o zi, în timp ce la celelalte laboratoare existente rezultatele se primesc după opt zile.
Centrul dispune de opt cabinete medicale, pentru diferite tipuri de investigaţii – consultaţii clinice pentru sân, ecografii de sân, biopsii la sân, consultaţii ginecologice, teste Babeş – Papanicolau, colposcopii, chiuretaje biopsice, ecografii transvaginale, anatomie patologică, citologie imunohistochimie.


Mamograful digital Siemens – o investiţie de 260.000 de euro – este de ultimă generaţie, fiind singurul de acest tip instalat în România. Aparatul emite cea mai mică doză de radiaţii pentru pacient.
Centrul Medical de Excelenţă ”Renaşterea” oferă şi expertiză medicală internaţională, pacientele având posibilitatea de a primi o a doua opinie medicală din partea unor specialişti de renume de la spitalul AKH (Viena) şi Centrul Medical Anadolu (Istanbul), fie prin consultaţie la centru, fie prin transmiterea digitală, în timp real, a rezultatelor investigaţiilor către aceşti parteneri.
Preşedinta Fundaţiei ”Renaşterea”, Mihaela Geoană, a subliniat, cu prilejul inaugurării, că Centrul de Excelenţă are ”o importantă componentă socială, pacienţii cu situaţii precare financiare având gratuitate la serviciile medicale”. Ea a menţionat că peste 6.500 de persoane vor putea beneficia de servicii medicale la cele mai înalte standarde de performanţă.
Centrul de Diagnostic al afecţiunilor mamare a realizat, de la înfiinţarea sa, 24.800 de consultaţii, 22.300 de mamografii, 10.800 de ecografii, fiind diagnosticate cu cancer 2.800 de persoane. Totodată, Unitatea Mobilă a mers prin 32 de localităţi, iar 14.600 de femei au beneficiat astfel de investigaţii medicale gratuite.
”Realizarea actualului proiect a fost posibilă prin accesarea de fonduri europene. Principalii parteneri în proiect sunt Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, care au finanţat cu 1.854.820 de euro, cofinanţarea din partea Fundaţiei fiind de 343.420 euro. Rata de absorbţie a fondurilor a fost de 85%”, a subliniat Mihaela Geoană.
Ea a adăugat că proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de doi ani, începând din 2009.
Mihaela Geoană a anunţat că miercuri seară va avea loc a VII-a ediţie a Galei ”Artă pentru viaţă”, prilej cu care va fi organizată o licitaţie pentru obiecte de artă.
”Surpriza va fi că printre exponate se vor afla şi lucrări ale cunoscutei prezentatoare TV Andreea Esca şi ale vicepreşedintei Fundaţiei, Cristiana Copos”, a mai spus preşedinta Fundaţiei ”Renaşterea”.
Ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Rystein Hovdkinn, a subliniat, cu prilejul inaugurării Centrului de Excelenţă, importanţa colaborării în acest proiect cu Fundaţia ”Renaşterea”.
Diplomatul norvegian s-a referit la situaţia sistemului de sănătate românesc care se confruntă cu probleme majore, fiind cu cea mai mică finanţare. El a subliniat că un sector subfinanţat nu poate asigura îmbunătăţirea indicilor de sănătate.
Ambasadorul Rystein Hovdkinn a spus că Norvegia a susţinut mai multe proiecte în România şi a anunţat că va continua asistenţa financiară pentru România până în 2014.
Prezent la eveniment, dr. Kemal Rasa de la Centrul Medical Anadolu din Istanbul a afirmat că parteneriatul cu Fundaţia ”Renaşterea” va include consultaţii gratuite acordate de specialişti turci la centrul din România, dar şi consultaţii în Turcia, pentru cazurile care nu pot beneficia de tratament în ţară, sau pentru care, pentru moment, nu poate fi asigurat tratamentul la preţuri accesibile.
”În cadrul acestei colaborări, şase medici din România au fost în Turcia, la Centrul Medical Anadolu din Istanbul”, a adăugat dr. Kemal Rasa.
În România cancerul de sân şi de col uterin se află pe primele locuri ca morbiditate şi mortalitate.