/Diabetul in lumea araba, o boala a celor bogati

Diabetul in lumea araba, o boala a celor bogati

În fiecare zi, în întreaga lume se înregistrează 18.000 cazuri noi de îmbolnăviri de diabet. Însă, dacă în Occident la această boală sunt predispuse în speciali păturile sărace ale populaţiei, în regiunea Golfului Persic diabetul a devenit un fenomen în special în rândul persoanelor avute. În ultimii 20 de ani, viaţa în regiune s-a schimbat considerabil: munca fizică a devenit ocupaţia muncitorilor străini, în timp ce obiceiurile gastronomice ale păturilor bogate sunt caracterizate prin majorarea consumului de grăsimi şi de zahăr.

În prezent, în regiunea Golfului Persic şi în ţările arabe ale Africii de Nord se înregistrează peste 26 milioane de diabetici. Anvergura pe care această boală o capătă în ţările Golfului Persic se apropie de cea a unei epidemii: astăzi, circa 25-30% dintre locuitorii Emiratelor Arabe Unite sunt diabetici. În ‘top’ se mai află ţări precum Arabia Saudită, Bahreinul, Kuweitul, Omanul şi Egiptul.

Potrivit specialiştilor, până în 2030, numărul diabeticilor din aceste ţări se va dubla. În Emirate, 31 la sută dintre decese sunt cauzate de bolile cardio-vasculare, consecinţă directă a diabetului.

Mohammed Al Khan din Dubai lucrează ca redactor al publicaţiei Gulf News. Jurnalistul cântăreşte 152 de kilograme şi încearcă deja de 3 luni, în cadrul programului Cut The Fat, să slăbească. Însă, eforturile sale nu prea aduc rezultate şi, în afară de aceasta, după cum recunoaşte chiar Mohammed, produsele cu conţinut scăzut de grăsimi îi provoacă depresie. Potrivit Die Welt, jurnalistul din Dubai este ‘candidatul ideal’ la diabet.

Amestecul fatal dintre lipsa de mişcare şi alimentaţia hipercalorică se răsfrânge nu doar asupra sănătăţii individuale, ci cauzează şi majorarea contribuţiilor la sistemul medical. În opinia specialiştilor, inclusiv a medicului endocrinolog Abdul Razak Al Madani, preşedintele Asociaţiei pentru Diabet din Emirate, este absolut necesar să se ducă o activitate de lămurire în rândul populaţiei.

Potrivit Die Welt, în ceea ce priveşte viziunea subiectivă a locuitorilor din regiune, ei consideră că sănătatea lor este în regulă. Astfel, un amplu sondaj de opinie a dezvăluit că 78 la sută dintre locuitorii Arabiei Saudite şi 88 la sută dintre cei ai Emiratelor sunt mulţumiţi de sănătatea lor.

În 2005, publicaţia americană The New York Times şocase opinia publică prin informaţia că, anual, în SUA circa 50.000 de oameni ajung la operaţii de amputare a membrelor, ca urmare a unor forme grave de diabet, cifră care o depăşeşte pe cea care se înregistra în timpul războiului din Vietnam. În fiecare an, în SUA mor din cauza diabetului 3,8 milioane de persoane, în condiţiile în care boala SIDA ia viaţa unui număr de 1,8 milioane de americani anual.