/Desfiintarea spitalelor si criza economica au afectat viata batranilor, potrivit DGASPC Vrancea

Desfiintarea spitalelor si criza economica au afectat viata batranilor, potrivit DGASPC Vrancea

Peste 20% din populaţia judeţului Vrancea sunt persoane de peste 60 de ani, procentul fiind mai ridicat în mediul rural, arată un raport al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea, prezentat miercuri la şedinţa Comitetului pentru Persoane Vârstnice.
Reprezentanţii Direcţiei au arătat că “situaţia vârstnicilor din Vrancea, atât din cauza crizei economice, cât şi a desfiinţării unor spitale, a suferit o degradare continuă”.
“Serviciile sociale existente nu acoperă toate nevoile identificate. Desfiinţarea spitalelor a adăugat şi o dimensiune medicală problemelor existente, afectând îndeosebi persoanele vârstnice din mediul rural”, au precizat reprezentanţii DGASPC.


De asemenea, directorul Crucii Roşii Vrancea, Rodica Davidean, a arătat că una dintre problemele deosebite este lipsa locuinţelor.
“Am pus la dispoziţie 51 de containere şi sunt arhipline. Sunt familii cu copii în stradă pentru care facem lobby pentru a primi o locuinţă. Avem trei case de bătrâni cu o capacitate de 37 de locuri şi sunt arhipline. Am suplimentat cu paturi la casa din Vîrteşcoiu, iar cereri sunt întruna. Ar trebui să mai construim 2-3 case de bătrâni ca să rezolvăm nevoia acută de locuri”, a afirmat Rodica Davidean.
Ea a propus şi înfiinţarea unei serviciu de urgenţă la DGASPC unde să fie anunţate cazurile sociale, astfel încât asistenţii sociali să intervină cât mai rapid, după modelul din ţările Uniunii Europene.