/Deputatul Tudor Ciuhodaru: Sanatatea nu poate fi sustinuta prin dictat

Deputatul Tudor Ciuhodaru: Sanatatea nu poate fi sustinuta prin dictat

Deputatul Tudor Ciuhodaru (PC) consideră că politizarea excesivă a sistemului sanitar reprezintă cauza majoră a pierderilor din domeniu.
‘Sănătatea nu poate fi susţinută prin dictat şi sper că demnitarii ce susţin astăzi tăierile din sănătate să beneficieze de proiectul legislativ ce prevede ca tratamentul pe perioada mandatului să fie făcut în România’, a declarat, pentru AGERPRES, deputatul PC Tudor Ciuhodaru.


În viziunea sa, binele pacientului trebuie să fie ţinta oricărui manager din sănătate dar spune că acest lucru nu se realizează dacă se fac numiri politice, motiv pentru care cere transparenţă în cheltuirea fondurilor din sănătate.
Acestă transparenţă, subliniază Ciuhodaru, se poate realiza prin adoptarea de urgenţă a proiectului de lege care prevede reprezentarea largă a decidenţilor din sănătate, precum organizaţii de pacienţi, farmacişti, sindicatele din sănătate, în Consiliul de administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate.
‘FMI spune despre sistemul de sănătate românesc că e o maşină veche şi care consumă mult. Ceea ce nu spune FMI, dar ştim cu toţii, este culoarea carnetului celor care conduc sistemul de sănătate. Aşa că responsabilitatea nu e doar individuală ci şi a celor care au avut şi au pârghiile de control în acest sistem. Cei care au girat numirile în aceste funcţii sunt la fel de răspunzători ca şi cei care au confundat spitalul cu casieria de partid. Nu pot fi de acord cu închiderea niciunui spital în acest moment. Deja s-au închis prea multe spitale fără a avea criterii care să ţină cont de patologia zonei şi fără un minimal studiu de impact lăsând noi zone albe pe harta sănătăţii româneşti’, a spus medicul Tudor Ciuhodaru.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Radio România Actualităţi, că managerii de spital trebuie să respecte bugetul alocat unităţilor pe care le conduce şi trebuie să fie responsabil pentru ceea ce face, în caz contrar, “se duce în puşcărie, spitalul se închide”.
“Discutăm de o chestiune de responsabilitate a fiecăruia. Spre exemplu, dacă dumneavoastră, acum, să spunem că vă supăraţi pe mine şi luaţi şi faceţi zob toată aparatura din camera asta, ce vină are directorul Radioului din România? Deci, fiecare trebuie să fim responsabili pentru ce facem. Acel manager care a batjocorit bugetul spitalului…(…) Dumneavoastră vreţi să gasiţi soluţii pentru iresponsabilitate generalizată, iar eu va spun că nu avem. Managerul se duce în puşcărie, spitalul se închide. Punct.”, a afirmat preşedintele.
Traian Băsescu a adăugat că subfinanţarea din sistemul sanitar este o problemă care nu se poate rezolva într-un orizont de timp de doi, trei ani.
“Nu, este o chestiune cronică şi care va fi rezolvată pe măsură ce în România cresc veniturile populaţiei şi se va putea creşte contribuţia fiecăruia”, a mai spus şeful statului.