/Deputatul Tudor Ciuhodaru propune reducerea cu 5 la suta a TVA la medicamente

Deputatul Tudor Ciuhodaru propune reducerea cu 5 la suta a TVA la medicamente

Deputatul Tudor Ciuhodaru, vicepreşedinte al PC, a depus la Camera Deputaţilor un proiect legislativ ce vizează reducerea TVA la medicamente la 5%, informează un comunicat de presă remis AGERPRES de PC.
În opinia lui Ciuhodaru, creşterea preţului la medicamente este “un atentat la siguranţa naţională”, în condiţiile în care un asemenea fenomen se suprapune cu efectele crizei şi cu desfiinţarea spitalelor.


“Reducerea preţurilor la medicamente va duce la creşterea accesului la tratament al românilor şi va permite derularea programelor de sănătate în condiţii de normalitate. Noul sistem de compensare a dus la o creştere semnificativă a coplăţii suportată de pacient şi a obligat medicii să recomande tratamente în funcţie de posibilităţile materiale ale bolnavilor şi nu în funcţie de eficienţa terapeutică”, a afirmat Tudor Ciuhodaru, potrivit comunicatului citat.
El a spus că România are cea mai mică rată de compensare a medicamentelor din Uniunea Europeană, în condiţiile în care media europeană este de 81%, iar în România de 59%.
“Am ajuns să trimitem rudele pacienţilor să cumpere medicamentele necesare supravieţuirii bolnavilor. Datoriile peste termenele de decontare ale Ministerului Sănătăţii şi CNAS către producători, distribuitori şi farmacii au ajuns la 935 milioane lei. De aceea, reducerea TVA-ului la medicamente la 5% va creşte accesul la tratament al românilor într-o ţară bolnavă aflată în criză. Pe termen lung, va duce la creşterea speranţei de viaţă”, a susţinut Ciuhodaru.