/Deputatul PSD Florian Popa: Sistemul de sanatate trebuie reformat

Deputatul PSD Florian Popa: Sistemul de sanatate trebuie reformat

Sistemul de sănătate trebuie reformat, el trebuie să ducă la realizarea unor condiţii de tratament cu totul altele decât cele existente în prezent, a afirmat, luni, deputatul PSD Florian Popa, la dezbaterile pe marginea moţiunii simple pe domeniul Sănătăţii.
“Voi susţine, evident, moţiunea la care vă rog să mă credeţi că am participat şi eu cu toate criticile aduse de dumneavoastră, mai ales în prima ei formă. Cred că aveţi dreptate criticând-o, dar cred că e mai util a exprima o moţiune care să atragă atenţia asupra unui sistem greu de condus şi împovărat de nevoi decât a nu face nimic”, a declarat dr. Florian Popa, deputat social-democrat.


În opinia sa, a schimba un sistem de sănătate este extrem de dificil din cauza unor factori umani absolut greu de urmărit şi de apreciat în mişcarea lor.
“A schimba un sistem de sănătate e ca şi cum ai schimba obiceiul alimentar al unui popor, care este mult mai greu de schimbat decât istoria lui, prin ceea ce a făcut el. (…)Eu nu cred că în sănătate problemele trebuie privite politic, nu cred că un ministru al Sănătăţii – şi numai câteva partide nu au dat în România ministru al Sănătăţii – ca persoană poate face neapărat politică pe seama sănătăţii poporului”, a afirmat Florian Popa.
El consideră că interesul pentru sănătate este mare şi foarte mare în campanii, când partidele vorbesc despre acest subiect.
“În campanie, toate partidele vorbesc destul de mult timp despre sănătate şi toate oferă cel puţin declarativ sume importante în buget pentru acest sector, până când campania ia sfârşit şi până se adună aici şi discută bugetul, care este totdeauna la jumătate sau cel puţin la jumătatea celui propus de fiecare partid în parte şi toţi votăm bugetul cunoscut. Când este acelaşi interes mare şi foarte mare? Evident, la nivel individual, când ne atacă o boală”, a spus deputatul PSD.
În opinia sa, interesul pentru sănătate este mic şi foarte mic, printre altele, la prezentările moţiunilor de cenzură şi în faţa unei reformări reale a sistemului.
“O reformă reală nu trebuie lăsată – şi am mai spus asta – în mâna orbului care să învârtă o făclie de reformă şi în mişcarea lui nevinovată să dea foc şi să se aleagă praful”, a susţinut medicul Florian Popa.
La rândul său, social-democratul Nicolae Bănicioiu a declarat că pledează pentru dreptul la viaţă.
“Am venit astăzi conform voinţei alegătorilor care m-au trimis în Parlament, sper că şi dumneavoastră i-aţi consultat, am venit să pledez pentru dreptul la viaţă. Nu este o pledoarie politică, nu este o rugăminte într-un interes nici personal, nici pecuniar, vreau doar să vă rog să garantaţi ceea ce vă cere şi Constituţia – dreptul la viaţă”, a declarat deputatul PSD Nicolae Bănicioiu.