/Deputatul Movila vrea modificarea Legii privind continuitatea asistentei medicale primare prin centrele de permanenta

Deputatul Movila vrea modificarea Legii privind continuitatea asistentei medicale primare prin centrele de permanenta

Deputatul PDL Petru Movilă a declarat, joi, presei, că va propune un proiect de modificare a Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.
Petru Movilă susţine că finanţarea asigurării continuităţii serviciilor în asistenţa medicală primară se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene, în baza contractelor încheiate cu acestea, în condiţiile stabilite prin Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă naţionale de sănătate.


‘Cu alte cuvinte, dacă aceste centre de permanenţă vor fi susţinute financiar direct de Ministerul Sănătăţii, la fel ca şi Unităţile de Primire Urgenţe, în urma încheierii unor contracte, vor putea funcţiona normal. Încerc să evit o situaţie cum a fost aceea a centrelor SMURD care s-au desfiinţat pentru că autorităţile locale nu au găsit resurse financiare ca să poată funcţiona în continuare’, a declarat deputatul Petru Movilă.
Proiectul de modificare, susţine parlamentarul ieşean, mai precizează că plata medicilor care îşi vor desfăşura activitatea în cadrul centrelor de permanenţă să se facă în baza unui contract distinct încheiat între medic şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, în condiţiile prevăzute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
‘Legea 263/2004 precizează că în cazul medicilor, contractul să se încheie cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Proiectul modifică acest lucru şi propune ca toate contractele medicilor să fie încheiate cu Direcţia Judeţeană de Sănătate, reprezentantul ministerului Sănătăţii în teritoriu, deoarece centrele de permanenţă se stabilesc şi se înfiinţează de către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene. Această propunere de modificare legislativă are rolul de a evita eventualelele disfuncţionalităţi în finanţarea acestor activităţi, direcţiile de sănătate publică având atât atribuţii de implementare şi monitorizare a activităţilor medicale desfăşurate în centrele de permanaţă, cât şi capacitatea de a controla respectarea acestor reglementări legale’, a explicat deputatul Movilă.