/Deputatii dezbat luni motiunea simpla “Un flagel national – plantele etnobotanice“

Deputatii dezbat luni motiunea simpla “Un flagel national – plantele etnobotanice“

Deputaţii vor dezbate, luni, în plen moţiunea simplă înaintată de PSD şi PNL pe tema etnobotanicelor urmând ca marţi să fie acordat votul final.
Opoziţia a depus, pe 31 mai, moţiunea simplă intitulată “Un flagel naţional – plantele etnobotanice”.
În acest document, social-democraţii şi liberalii solicită “un vot tranşant împotriva incapacităţii manageriale a Guvernului Boc”.
“A sosit momentul să luăm măsuri împotriva acestui Guvern incompetent, iar prin votul nostru ne exprimăm tranşant poziţia cu privire la această importantă problemă de politică internă. Guvernul condus de Emil Boc nu şi-a concentrat activitatea nici pe combaterea fenomenului aşa cum ar fi trebuit şi nici pe prevenirea acestuia”, afirmă deputaţii Opoziţiei.


Semnatarii susţin că măsurile Guvernului distrug şansa tinerilor de a privi cu încredere în viitor.
“Când tinerii fără speranţe, încurajaţi de preşedinte să emigreze îşi găsesc refugiul la vânzătorii de vise, e un semn cât se poate de clar că România se află pe o cale pe care doar sinucigaşii o cunosc… şi anume, drumul cu sens unic, în faţă având doar abisul. Dragi guvernanţi, o ţară se conduce pentru viitor, nu doar ca şi cum mâine ar fi ultima zi, pentru că toate măsurile pe care le-aţi luat sau pe care aţi omis, voit sau nu, să le luaţi distrug şansa generaţiilor tinere să poată privi cu încredere în viitor. Aţi trimis pensionarii la moarte, aţi condamnat familii la sărăcie şi aţi distrus fericirea reală a tinerilor aruncându-i într-o realitate indusă artificial, la fel de halucinogenă ca şi promisiunile iresponsabile ale Guvernului din care faceţi parte”, se arată în moţiunea simplă.
PNL şi PSD susţin că problema drogurilor uşoare generează adevărate tragedii în societatea românească.
“Când aţi avut ocazia să luaţi măsuri pentru corectarea unor situaţii stringente, aţi făcut-o incomplet, insuficient şi iresponsabil, iar urmările, deşi şocante, am ajuns să fie metabolizate de către societate. V-aţi propus să exterminaţi fiecare categorie socială, pe care unii i-aţi creat dependenţi de plasa portocalie, iar acum vreţi să controlaţi şi tinerii ‘luându-le minţile’ şi atomizându-i în societate. Părinţii sunt disperaţi, profesorii sunt neputincioşi, iar tinerii nu înţeleg pericolul şi repercusiunile pe termen lung al acestor obiceiuri şi ne vreţi pe toţi ‘visători’ ca să depăşim mai uşor criza şi vremurile grele. Nu ştim dacă transformarea tinerilor în dependenţi de droguri este o recomandare a FMI, aşa cum ne-am obişnuit până acum, cu tot ceea ce înseamnă ‘reformă’ sau este o strategie proprie Guvernului din care faceţi parte”, afirmă deputaţii social-democraţi şi liberali.
Opoziţia critică faptul că autorităţile nu iau măsuri să închidă “magazinele de vise”. În plus, PNL şi PSD menţionează că OUG 6/2010 nu a produs efecte benefice decât pentru comercianţii de etnobotanice, care deşi obligaţi de prevederile acestui act normativ nu au distrus niciun gram de produs psihotrop din stocurile rămase, după cum menţionează Ministerul Sănătăţii în adresa 59082 din 18 octombrie 2010.
“Numeroasele cazuri de intoxicare şi chiar decesul unor consumatori de astfel de plante ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru Guvern şi pentru Coaliţia majoritară din Parlament, care însă refuză să adopte măsurile de interzicere a comercializării etnobotanicelor”, se susţine în moţiunea simplă.
PNL şi PSD arată că raportul Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului indică o prevalenţă a consumului de droguri de 2,7% în rândul românilor cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani, motiv pentru care România a ajuns pe locul 10 din 28 de ţări la capitolul deceselor survenite pe fondul consumului de astfel de substanţe şi pe locul patru ca număr de consumatori.
Opoziţia susţine că lipsa unui program coerent şi eficient în privinţa eradicării acestui flagel se observă din: planul de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog în perioada 2010-2012, care este de fapt semnatarilor moţiunii simple un copy-paste a planului Executivului pentru perioada 2008-2010 şi nu are substanţă şi exactitate; Hotărârea Guvernului 1101/2008 privind aprobarea Programului de Interes Naţional de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri 2009-2012, care nu este operaţională din 2009, şi alte legi din acest domeniu.
Parlamentarii Opoziţiei acuză Puterea că nu a sprijinit adoptarea niciunuia dintre cele 24 de proiecte de lege iniţiate pentru combaterea mai eficientă a consumului de etnobotanice.
“La toate aceste iniţiative legislative, Guvernul păstorit de Emil Boc a transmis puncte de vedere şi, sub diverse pretexte, nu a susţinut adoptarea propunerilor legislative menţionate mai sus. O perioadă, punctele de vedere ale Guvernului prezentau un răspuns stereotip, susţinând că la Ministerul Sănătăţii se lucrează la un proiect de modificare şi completare a legislaţiei în domeniu, urmând să fie promovat de Guvern un act normativ care să rezolve aspectele semnalate”, afirmă deputaţii semnatari.
Aceştia impută Ministerelor Sănătăţii şi Administraţiei şi Internelor că nu au luat măsurile necesare nici măcar pentru aplicarea prevederilor actuale ale legislaţiei.
“Prin toate acţiunile sale, Guvernul condus de Emil Boc mai curând a dezincriminat consumul acestor substanţe şi plante. Dar la ce să ne aşteptăm dacă chiar în raportul Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice se propune dezincriminarea consumului de droguri pentru a aduce la ‘suprafaţă’ consumatorii? (…) E timpul, doamnelor şi domnilor parlamentari, să daţi un vot împotriva incapacităţii manageriale a Guvernului Boc”, se arată la finele textului moţiunii.
Votul asupra acestei moţiuni simple pe tema etnobotanicelor va fi acordat marţi, începând cu ora 12,30, potrivit deciziei conducerii Camerei.
Deputaţii PSD şi cei ai PNL au mai depus pe 24 mai o moţiune simplă pe aceeaşi temă, însă Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a restituit documentul iniţiatorului, deoarece exista o inadvertenţă între adresa care a însoţit depunerea documentului şi titlul moţiunii.