/Deputatii britanici adopta o reforma controversata a sistemului de sanatate

Deputatii britanici adopta o reforma controversata a sistemului de sanatate

Camera Comunelor a Parlamentului britanic a aprobat miercuri seară o reformă controversată a sistemului de sănătate, care deschide calea pentru o participare crescută a sectorului privat în acest serviciu public, informează AFP.

După două zile de dezbateri, în care deputaţii laburişti au criticat “o reformă proastă, într-un moment greşit şi dictată de o ideologie eronată”, proiectul legislativ a fost adoptat cu 316 voturi pentru şi 251 împotrivă, urmând să mai treacă o etapă ce se anunţă dificilă în Camera Lorzilor.

“Scopul reformei este să îi implice mai mult pe medici şi să le ofere pacienţilor o alegere mai vastă”, a declarat în faţa deputaţilor premierul conservator David Cameron, nevoit să revizuiască proiectul iniţial în urma criticilor aduse de partenerii de guvernare liberal-democraţi.

Punctul cel mai controversat al reformei este transferul prevăzut al administrării bugetului de sănătate către consorţii profesionale din sector. Acestora le va reveni achiziţionarea de servicii medicale, ceea ce va permite recurgerea în mai mare măsură la furnizori privaţi.

Ministrul sănătăţii, Andrew Lansley, a dat însă asigurări că au fost introduse amendamente care să prevină o eventuală privatizare a Serviciului naţional de sănătate /National Health Service, NHS/.