/Deficitul de iod a amplificat de 10 ori efectele dezastrului de la Cernobal in Ucraina

Deficitul de iod a amplificat de 10 ori efectele dezastrului de la Cernobal in Ucraina

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a făcut apel la autorităţile ucrainene să promoveze sarea iodată în alimentaţie pentru a depăşi deficitul de iod în rândul populaţiei, atrăgând atenţia că insuficienţa de iod a amplificat de 10 ori consecinţele catastrofei de la Cernobâl, relatează marţi Interfax-Ukraina.

În prezent, amploarea deficitului de iod în Ucraina a crescut faţă de situaţia din 1986, ceea ce poate avea repercusiuni grave asupra stării de sănătate a populaţiei ucrainene, trage un semnal de alarmă reprezentantului UNICEF la Kiev, chiar în ziua în care se împlinesc 25 de ani de la avaria de la centrala atomică de la Cernobâl.

În acest context, UNICEF subliniază că Japonia a reuşit să evite acest tip de prejudicii pentru sănătatea populaţiei în urma şirului de accidente la centrala nucleară Fukushima-1 tocmai pentru că nu s-a confruntat cu un deficit de iod, ce se regăseşte din belşug în produsele marine din această regiune a lumii. În schimb, în Ucraina, deficitul de iod este detectat în toate regiunile, mai semnalează UNICEF.

În timpul catastrofei de la Cernobâl, ucrainenii au absorbit o cantitate mare de iod radioactiv eliberat în atmosferă, ca urmare a exploziei la reactorul nr. 4.Mulţi oameni au suferit atunci o iradiere internă puternică, care a dus la o creştere de 10 ori a incidenţei cancerului tiroidian, dar acest lucru se putea evita dacă nu ar fi existat deficitului de iod în rândul populaţiei, deficit ce putea fi compensat prin utilizarea constantă de sare iodată în alimentaţie.

Cu toate acestea, deficitul de iod poate afecta sănătatea umană nu doar pe timp de criză nucleară. Oamenii de ştiinţă susţin că deficitul de iod reprezintă una din principalele cauze care conduc la retard mental şi leziuni cerebrale ireversibile. Cel mai mare pericol există în perioada formării fătului în uter şi a dezvoltării copilului în primii ani de viaţă. În special, deficitul de iod în timpul sarcinii duce la naşterea de copii cu cretinism. Fără un aport suficient de iod, femeile pierd abilitatea de a da naştere la copii sănătoşi, adolescenţii pierd 10-15 puncte de IQ (coeficientul de inteligenţă – n.r.), iar adulţii randamentul profesional.