/Daniel Funeriu: Exista un potential enorm in cercetare, care trebuie materializat

Daniel Funeriu: Exista un potential enorm in cercetare, care trebuie materializat

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, luni, la Timişoara, că există un potenţial enorm în cercetare, care trebuie materializat astfel încât să facă parte din circuitul mondial al valorilor.
”Nu mai suntem într-o competiţie internă, să nu mai fim noi împotriva noastră. Competiţia trebuie dusă într-un spaţiu internaţional, deoarece suntem într-o competiţie globală nemiloasă, iar competiţia pentru cercetare este, poate, una dintre cele mai acerbe, la ora actuală”, a afirmat Daniel Funeriu, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAB) din Timişoara.
Acesta le-a cerut celor patru universităţi de stat din Timişoara – Universitatea Politehnică ”Traian Vuia”, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş”, Universitatea de Vest şi USAB – ”să lase orgoliile” de-o parte şi să se unifice într-un ”consorţiu metropolitan”, sub comandă unică.


”Timişoara trebuie să devină un puternic pol de competitivitate în Europa. Dacă ne imaginăm că acest lucru se poate întâmpla cu patru universităţi ce au patru orientări diferite, suntem pe cale să comitem o gravă eroare. Timişoara are potenţialul să devină unul dintre cei mai importanţi poli de creştere academică din România şi din această parte a Europei, cu condiţia să avem în Timişoara o universitate puternică”, a precizat Daniel Funeriu.
Acesta a mai spus că ar trebui să se pună accentul pe cercetarea aplicativă.
”În politicile naţionale de cercetare, ne axăm foarte mult pe acest tip de cercetare aplicativă. Este importantă cercetarea fundamentală pentru formarea de resurse umane, bine pregătite, dar cred că România are nevoie, acum, de cercetare aplicativă de calitate”, a subliniat ministrul.
Acesta i-a atenţionat pe cercetători să nu publice ”mult şi prost, în reviste ieftine”, ci mai puţin, dar de calitate, în reviste de renume din spaţiul internaţional.
Totodată, acesta a arătat că din noile structuri de conducere ale universităţilor trebuie să facă parte oameni de valoare, care ştiu să managerieze eficient instituţiile academice.
”În România, prea multe universităţi au fost, de prea mulţi ani, prizonierele unui număr foarte restrâns de persoane, uneori, chiar de familie. Ele au prilejul, acum, cu ocazia alegerilor noilor structuri de conducere din universităţi, să fructifice acest moment, astfel ca resursele şi pârghiile manageriale să le fie date oamenilor de valoare, pentru că oamenii de valoare ştiu, întotdeauna, ce să facă şi cu resursele şi cu pârghiile manageriale. Îi invit pe aceşti oameni (de valoare, n.r.) să iasă în faţă, îi invit să candideze şi să-şi pună în slujba universităţilor toată calitatea resurselor umane pe care ei o reprezintă”, a declarat ministrul Educaţiei.