/Dambovita: Numarul cazurilor de tuberculoza, in usoara scadere

Dambovita: Numarul cazurilor de tuberculoza, in usoara scadere

Numărul cazurilor de tuberculoză, la nivelul judeţului Dâmboviţa, este în uşoară scădere, iar numărul de îmbolnăviri s-a redus, în ultimii cinci ani, cu 35%, conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa.
Astfel, în judeţ, dacă în anul 2005 erau înregistrate 672 de cazuri de TBC, în 2010 au fost 436 de cazuri.
Bolnavii din judeţ sunt trataţi în Sanatoriul TBC Moroieni, unitate medicală care în acest an a devenit, prin reorganizarea unităţilor medicale din judeţ, secţie a Spitalului Judeţean Târgovişte.


Sanatoriul TBC Moroieni are o capacitate de 225 de paturi, la acest moment aici fiind internaţi 152 de bolnavi.
”La sanatoriu vin bolnavi trimişi de la dispensarele din judeţul Dâmboviţa, dar avem şi pacienţi din alte judeţe, Olt, Vrancea, precum şi din Bucureşti. Avem asigurate fonduri de funcţionare până pe 15 aprilie, inclusiv pentru medicamente, după această dată urmând să fim finanţaţi prin Spitalul Judeţean Târgovişte. Avem făcut planul de achiziţii şi nu cred că o să fie probleme nici după această dată”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul medical al Sanatoriului Moroieni, Alexandru Glăvan.
În ultimele luni, la Sanatoriul TBC de la Moroieni, au fost efectuate lucrări de termoizolare a pereţilor exteriori ai clădirii, a planşeului superior, modernizarea tâmplăriei şi a instalaţiei de încălzire, înlocuirea echipamentelor în centrala termică şi termoizolarea conductelor. S-au achiziţionat de asemenea 40 de paturi.
Costul lucrărilor, spune directorul medical al sanatoriului, a fost de peste 100.000 de lei, iar banii au fost asiguraţi prin Fondul elveţian de contrapartidă şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa. Fondul elveţian de contrapartidă este constituit în baza acordului dintre Guvernul României şi cel al Confederaţiei Elveţiene privind acordarea asistenţei financiare.
Construit în urmă cu peste 70 de ani, la 1.000 de metri altitudine, în Parcul Natural Bucegi, Sanatoriul TBC Moroieni este structurat pe 8 nivele.
Tratamentul tuberculozei este gratuit, costul acestuia fiind suportat de stat.
Tuberculoza (TBC) este o boală infecţioasă gravă cauzată de bacilul tuberculozei. Ea se poate localiza în multe părţi ale corpului (sistem osos, ganglioni limfatici, rinichi), dar cea mai frecventă localizare este la nivelul plămânilor. Boala se poate transmite de la o persoană bolnavă de tuberculoză pulmonară la persoanele sănătoase din jur, pe calea aerului. Nu toate infecţiile produc şi boala.
Bacilii pot rămâne localizaţi în plămâni o perioadă îndelungată, devenind virulenţi atunci când imunitatea scade.
Tuberculoza este favorizată de alimentaţia precară, condiţiile igienice deficitare, odihna insuficientă, fumat şi consumul exagerat de alcool, stres, existenţa unor boli cronice. Totodată, are şi consecinţe sociale destul de grave pentru persoana bolnavă, care poate fi stigmatizată şi respinsă de colectivitate.