/Daciana Sarbu ii scrie lui Barroso pe tema finantarii programelor de sanatate publica in UE

Daciana Sarbu ii scrie lui Barroso pe tema finantarii programelor de sanatate publica in UE

Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, este semnatara unei scrisori adresate marţi preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pe tema viitorului Programului de Sănătate Publică al Uniunii Europene. Alături de eurodeputata PSD, apelul este susţinut de alţi şapte colegi de la principalele grupuri politice din Parlamentul European.
Scrisoarea solicită un rol prioritar acordat sănătăţii publice în proiecţiile financiare ale Uniunii Europene, informează un comunicat de presă dat publicităţii joi de Biroul de presă al PSD.
‘Trebuie să ne asigurăm că viitorul cadru financiar multianual garantează angajamentul UE faţă de sănătatea publică şi, mai ales, garantează finanţarea adecvată a acestuia’, se arată în textul scrisorii.


Documentul subliniază că în domeniul sănătăţii publice se regăsesc o serie de provocări majore pentru viitorul UE, precum: obezitatea, consumul de alcool şi tutun, îmbătrânirea populaţiei şi schimbările demografice.
Tocmai de aceea, locul acordat programelor de sănătate în bugetul UE trebuie să reflecte corect importanţa şi impactul real al acestor fenomene la nivel social şi economic.
‘Investiţiile pe termen scurt în tratamente şi inovaţie sunt vitale, dar investiţiile pe termen lung în prevenţie vor avea beneficii mult mai mari atât pentru pacienţi, cât şi pentru economia statelor europene. Dacă facem eforturi mai mari pentru a preveni bolile si afecţiunile, atunci ajutăm oamenii să evite durerea, ajutăm familiile să nu se mai confrunte cu suferinţă, şi micşorăm, în acelaşi timp, presiunea asupra sistemelor de sănătate ale statelor membre’, se subliniază în textul scrisorii.
Autorii scrisorii solicită şefului CE precizări referitoare la planurile Comisiei privind viitorul Programului de Sănătate Publica al UE, ca parte a următorului cadru financiar multianual.
Alături de Daciana Sârbu, scrisoarea este semnată de Glenis Willmott (S&D, Marea Britanie), Alojz Peterle (PPE, Slovenia), Kartika Liotard (GUE/NGL, Olanda), Carl Schlyter (Greens/EFA, Suedia), Corinne Lepage (ALDE, Franta), Nessa Childers (S&D, Irlanda) şi Antonyia Parvanova (ALDE, Bulgaria).
Daciana Sârbu a iniţiat recent la Bruxelles mai multe demersuri în domeniul sănătăţii publice, pe teme precum migraţia medicilor, închiderea spitalelor din România, alimentaţia nesănătoasă şi obezitatea. În ţară, eurodeputata a înfiinţat, alături de un medic şi un consultant nutriţionist, Asociaţia Şcoala pentru Sănătate, menită să sprijine părinţii să înveţe principiile nutriţiei sănătoase în beneficiul copiilor.