/Cseke Attila: Autoritatile locale trebuie sa se implice in finantarea sanatatii

Cseke Attila: Autoritatile locale trebuie sa se implice in finantarea sanatatii

Ministrul Cseke Attila a anunţat joi că săptămâna viitoare va prezenta un raport privind implicarea autorităţilor locale în sănătate.
El a atras atenţia joi, în cadrul unei dezbateri privind reforma sănătăţii, că autorităţile locale trebuie să se implice şi financiar în reabilitarea şi dotarea unităţilor sanitare preluate.
“Sunt două judeţe, Olt şi Vrancea, în care autorităţile locale nu au dat niciun leu, iar în alte zece judeţe contribuţia autorităţilor a fost sub 1 milion. Autorităţile au dorit descentralizare, dar trebuie să se implice şi să aloce fonduri pentru reabilitări şi dotări”, a spus Cseke Attila.


Responsabilul sanitar a făcut referire la faptul că anul viitor vor fi alegeri şi partidele şi candidaţii ar trebui să aibă un program separat, o strategie pentru sănătate.
Potrivit ministrului sănătăţii, una din problemele ridicate de medicii de familie a fost că autorităţile locale au crescut în foarte multe locuri nivelul chiriilor pentru cabinete, chiar şi de 50 de ori ceea ce este inacceptabil.
“Fiecare autoritate locală trebuie să înţeleagă că nu trebuie să facă comerţ pe seama sănătăţii. Este necesară o dezbatere pe tema sănătăţii şi la nivelul autorităţilor locale. Cred că fiecare partid şi candidat la alegerile locale va trebui să aibă un program realist pentru sănătate”, a afirmat Cseke Attila.