/Cseke Attila: Am atras atentia inca din decembrie asupra necesitatii unei rectificari pozitive

Cseke Attila: Am atras atentia inca din decembrie asupra necesitatii unei rectificari pozitive

Ministrul demisionar al Sănătăţii, Cseke Attila, a spus joi că încă din decembrie anul trecut a atras atenţia că va trebui realizată o rectificare bugetară pozitivă.
Cseke a subliniat în repetate rânduri că nu se poate ca Ministerul de Finanţe să decidă întotdeauna asupra bugetului sănătăţii, iar măsurile din sănătate să fie impuse de finanţe.
Cseke Attila a făcut referire la faptul că în ultimii 20 de ani România a avut cel mai mic procent din PIB alocat sănătăţii indiferent de guvern sau ministru.


Acesta s-a referit şi la paşii făcuţi în reforma de sănătate.
“De la începutul acestui mandat au fost făcuţi anumiţi paşi în reformă. Este vorba de reforma sistemului spitalicesc care a fost una radicală, dar din punctul meu de vedere necesară, descentralizarea a 370 de spitale anul trecut, reglementarea concediilor medicale, reglementare care a dus la o limitare a fenomenului abuziv de apelare la această formă, deblocarea unui număr de posturi în cursul anului trecut. De asemenea, o măsură importantă faţă de perioadele anterioare a fost negocierea de către România a bugetului european. De data aceasta, guvernul merge cu un mandat de finanţare pentru infrastructura din sănătate”, a spus Cseke Attila.
El a mai accentuat că măsurile de reformă vor continua şi trebuie să continue. Este vorba de elaborarea pachetului minimal de servicii care va fi elaborat de specialişti ai Băncii Mondiale până la sfârşitul anului, informatizarea sistemului, introducerea cardului naţional şi claw back-ul.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi-a anunţat joi demisia din funcţie, aceasta fiind înaintată primului-ministru.
El s-a declarat nemulţumit de sumele alocate Sănătăţii prin rectificarea bugetară, precizând că nu a fost consultat.