/Criza de stridii in Franta

Criza de stridii in Franta

Franţa se confruntă cu o penurie de stridii din 2008, când în urma virusului OsHV-1 a pierdut cel puţin 60% din puietul de stridii. Dacă înainte spera să compenseze aceste pierderi prin cumpărarea de moluşte din Japonia, cutremurul devastator din 11 martie şi lanţul de accidente ce au urmat la centrala nucleară Fukushima-1 (nord-estul arhipelagului nipon) au determinat-o să-şi reconsidere aceste planuri, relatează miercuri Bloomberg.

Acest virus reprezintă o ameninţare nu doar pentru Franţa, cel mai mare producător de stridii din lume, contaminând de asemenea ferme din Irlanda, Anglia şi Australia.

În fiecare an, francezii consumă aproximativ 108.000 de tone de stridii, dar anul trecut producţia autohtonă a înregistrat o scădere de 38%, în timp ce preţurile angro au crescut cu 20%.

În unele restaurante din Paris, stridiile mari sunt comercializate la preţul de 6,5 euro bucata. Experţii se aşteaptă la o scădere a producţiei cu 40-50% în următorii doi ani.

Franţa intenţiona să importe o cantitate importantă de stridii din prefectura japoneză Miyagi. Experţii francezi intenţionau chiar să testeze stabilitatea crustaceelor de pe coasta nord-estică a arhipelagului nipon la virusul amintit, dar dezastrul nuclear din Japonia i-a făcut să-şi reconsidere planurile.

Piaţa globală de stridii a fost estimată la 3,3 miliarde de dolari în 2009.