/Criza bugetara, gripa A si radiatiile nucleare, pe agenda Adunarii OMS

Criza bugetara, gripa A si radiatiile nucleare, pe agenda Adunarii OMS

Cea de-a 64-a Adunare anuală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) începe luni la Geneva pe fondul controversatei gestionări a gripei A, al noilor provocări precum accidentele nucleare şi în perspectiva unei reforme care va aduce drastice reduceri bugetare, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE.

Directorul general al OMS, Margaret Chan, va interveni luni după-amiază pentru a propune un amplu proiect de reformă a organizaţiei, care, potrivit unor surse, ar implica eliminarea a 300 de locuri de muncă din Geneva.

Unul dintre motive îl constituie scăderea în ultimii ani a contribuţiilor fixe voluntare ale statelor. Aceste contribuţii au scăzut şi mai mult după controversata gestionare a pandemiei gripei A, când avertismentele apocaliptice ale OMS au determinat guvernele să cheltuiască mulţi bani pentru vaccinuri care apoi nu au mai fost folosite.

OMS a fost acuzată atunci de lipsă de independenţă şi că era supusă intereselor industriei farmaceutice, iar diverse organisme neguvernamentale avertizează că diminuarea finanţării publice va face ca acest organism să depindă şi mai mult de sectorul privat.

Organizaţia este acuzată de asemenea de lipsă de independenţă de către coaliţia de ONG-uri ‘Pentru o OMS independentă’, care de mai mulţi ani luptă pentru a se recunoaşte daunele aduse sănătăţii de accidentul nuclear de la Cernobâl de acum 25 de ani, subiect readus în actualitate de criza de la centrala nucleară niponă Fukushima.

La reuniune, care va dura până la 24 mai, participă numeroşi miniştri. Printre cei aproape 2.000 de participanţi se numără şi miliardarul şi filantropul Bill Gates, potrivit aceleiaşi surse.