/Cristina Corciovescu: Moartea lui Alex Leo Serban reprezinta o pierde pentru cultura romaneasca in general

Cristina Corciovescu: Moartea lui Alex Leo Serban reprezinta o pierde pentru cultura romaneasca in general

Moartea criticului de film Alex Leo Şerban reprezintă o mare pierdere “pentru cultura românească, în general”, a declarat, sâmbătă, criticul Cristina Corciovescu.
“Îmi este foarte greu să vorbesc acum. Nu pot să spun decât că este o mare, mare pierdere, nu numai pentru cinematograful românesc, pentru critica de film românească, cât şi pentru cultura românească în general. Era un om cu totul deosebit, o minte strălucită şi reprezintă o mare pierdere. Nu trebuia să se întâmple lucrul acesta”, a declarat pentru AGERPRES Cristina Corciovescu.
Ea a spus că l-a cunoscut bine pe criticul Alex Leo Şerban şi a colaborat cu acesta “la diverse acţiuni” atât în străinătate, cât şi în ţară.


“Era un excelent vorbitor de limbă franceză şi engleză, un profund cunoscător de literatură, subtil comentator şi analist de literatură şi film, un creier deosebit”, a adăugat Cristina Corciovescu.
La rândul său, cunoscuta traducătoare şi critic de film Irina Margareta Nistor a declarat că vestea morţii lui Alex Leo Şerban a reprezentat o “lovitură”. Ea l-a descris ca fiind un om “foarte intens, voluntar” care “fascina pe foarte multă lume, în special pe tineri”, iar prin felul lui de a fi şi de a se manifesta “reuşise să obţină respectul tuturor generaţiilor din breaslă”.
“Era un personaj foarte cultivat, pasionat nu numai de cinema, dar şi de fotografie. Era foarte original şi maliţios în acelaşi timp, era o prezenţă rafinată şi importantă pentru critica de film românească şi, mai ales, pentru noile generaţii de creatori pe care i-a şi însoţit la multe festivaluri şi i-a încurajat înainte de a lua premii”, a declarat pentru AGERPRES Irina Margareta Nistor.
Ea a spus că Alex Leo Şerban “era convins că viaţa începe la 50 de ani” şi că şi-ar fi dorit să renunţe la critica de cinema şi “să se facă scriitor”, lucru pe care, din păcate, nu a mai avut timp să-l facă.
Criticul de film Alex Leo Şerban a murit, vineri noapte, la spitalul “Matei Balş” din Capitală, după o grea suferinţă.