/Cristian Silviu Busoi sesizeaza CE privind intarzierea decontarii medicamentelor in Romania

Cristian Silviu Busoi sesizeaza CE privind intarzierea decontarii medicamentelor in Romania

Eurodeputatul Cristian Silviu Buşoi a formulat o interpelare la Parlamentul European cu privire la o “întârziere nepermisă” de peste 1.200 zile a Guvernului României în decontarea medicamentelor.
‘Ca răspuns la criza financiară, Guvernul din România a luat măsuri drastice de reducere a costurilor. Deşi aceste măsuri au ajutat la reducerea unor costuri de sănătate, ele au redus accesul la tratament şi îngrijire medicală al multor pacienţi români”, susţine liberalul.


Potrivit acestuia, una dintre măsurile de control al costurilor introduse de Guvern a fost şi aceea de a bloca rambursarea unor molecule inovative şi revoluţionare de medicamente. “Din 2008 şi până acum, 100 de molecule noi aşteaptă decizia de aprobare a rambursării, asta în condiţiile în care au toate aprobările necesare”, afirmă Buşoi.
El menţionează că printre produsele care aşteaptă decizia de rambursare se află şi “medicamente cu potenţial salvator”. Totodată, sunt în aşteptare şi medicamente inovative prin introducerea cărora se pot scădea mult costurile de îngrijire medicală şi, implicit, cheltuielile totale ale Guvernului, prin faptul că le vor permite pacienţilor să aibă o viaţă activă, vor reduce numărul zilelor de spitalizare şi efectele adverse, subliniază europarlamentarul în interpelarea sa.
El aminteşte că Directiva Transparenţei (89/105/EEC) le cere Statelor Membre să ia decizia de aprobare a rambursării în termen de maximum 180 de zile de la primirea aprobărilor de punere pe piaţă.
“Acestea fiind spuse, cer Comisiei investigarea modului arbitrar de amânare a aprobării deciziei de rambursare şi totodată să ajute autorităţile române să găsească o cale de a le înlesni pacienţilor români accesul la noile medicamente’, se arată în interpelare.