/Cristian Irimie: Termenul de dezbatere a proiectului de lege a sănătăţii a fost prelungit

Cristian Irimie: Termenul de dezbatere a proiectului de lege a sănătăţii a fost prelungit

Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie, a declarat vineri la după întâlnirile cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Româno – Americane (AmCham) şi a Federaţiei Solidaritatea Sanitară că termenul de dezbatere a proiectului de lege a sănătăţii a fost prelungit cu cel puţin încă 30 de zile.
Cristian Irimie a precizat că au fost abordate cu reprezentanţii celor două instituţii aspecte generale ale legii sănătăţii, urrmând ca modificările solicitate de participanţi să fie transmise sub formă de tabele comparative, ca bază pentru dezbateri punctuale.

“Noi dorim ca legea să fie funcţională în principal pentru pacienţi. S-a discutat cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Româno -Americane în principal pe asigurările private. A fost prezentat şi punctul de vedere legat de legislaţia medicamentului, pentru că au fost reprezentanţi şi din această zonă, de participarea medicamentului în asigurările de stat a populaţiei”, a spus secretarul de stat.

Acesta a accentuat că în principal s-a discutat despre participarea asiguratorilor privaţi, partea americană propunând amendamente. “Neclarităţile vizează felul cum se va aplica legea, cum vor participa asiguratorii pentru că nu toată lumea a înţeles principiile legii”, a explicat secretarul de stat.

La rândul său, directorul executiv al AmCham, Anca Harasim, a spus că în cadrul întâlnirii s-a dorit clarificarea unor prevederi din proiectul de lege astfel încât să se poată formula un document de poziţie, cu observaţii suplimentare. “S-a discutat în principal problema asigurărilor pentru că este un sistem nou introdus. În principal am vorbit despre companii deja existente aici care nu sunt membre ale Camerei de Comerţ Americane. Salutăm această reformă care este foarte necesară şi la care vrem să contribuim cât mai mult pentru a o face funcţională”, a subliniat Anca Harasim.

Ea a evidenţiat că asiguratorii s-au constituit într-un grup de lucru elaborarea de observaţii astfel încât sarcina MS să fie uşurată pentru corelarea observaţiilor cu asiguratorii şi cu cei care asigură servicii private. Este important ca partea de principii să intre în lege şi nu în legislaţia secundară”, a spus directorul executiv AmCham, precizând că documentul consolidat va fi trimis la MS într-o săptămână. AGERPRES