/Cristian Irimie (MS) considera ca reforma sanitara este pe drumul bun

Cristian Irimie (MS) considera ca reforma sanitara este pe drumul bun

Ministerul Sănătăţii şi-a îndeplinit obiectivele asumate în ultimul an cu privire la procesul de descentralizare şi la măsurile de organizare a sistemului spitalicesc, a declarat joi secretarul de stat Cristian Irimie, într-o conferinţă de presă susţinută alături de membri ai conducerii PDL Teleorman.
În opinia sa, pentru prima dată, “după un proces dificil”, s-au stabilit “reguli clare” pentru finanţarea spitalelor care au trecut prin clasificarea pe criterii de competenţă.
“Pe lângă faptul că am stabilit reguli clare de finanţare, care au fost acceptate şi de Casa Naţională de Sănătate, clasificarea spitalelor înseamnă şi majorarea cu 500 de milioane de lei a bugetului lor, la rectificarea bugetară pe acest an, pentru acoperirea necesarului conform categoriilor”, a afirmat Cristian Irimie.


Potrivit acestuia, spitalele care până la 31 decembrie nu-şi realizează planul de conformare cerut vor fi declasificate.
Reprezentantul Ministerului Sănătăţii consideră că prin descentralizarea sistemului sanitar un rol important revine administraţiilor publice locale, care trebuie să contribuie cu surse financiare din bugetul propriu.
“Dintr-o analiză, am constatat că în Teleorman contribuţia autorităţilor locale pe cap de locuitor a fost de 0,7 lei în anul 2009, de 1,6 lei în 2010 şi de 0,5 lei în 2011. (…) La Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Alexandria, încadrat la categoria a III-a, nu s-a dat niciun leu în anii 2010 şi 2011”, a spus secretarul de stat.
În ceea ce priveşte exodul medicilor peste hotarele ţării, Cristian Irimie a precizat că aceasta este “o problemă globală”, prin intrarea României în Uniunea Europeană deschizându-se piaţa muncii.
Dacă Ministerul Sănătăţii a luat mai multe măsuri care vizează mai ales sprijinirea medicilor rezidenţi, în opinia secretarului de stat un rol deosebit revine autorităţilor locale pentru asigurarea de locuinţe şi a unor condiţii cât mai bune de lucru specialiştilor din unităţile sanitare.