/Crema de protectie solara cu factor SPF 15 nu ofera suficienta protectie

Crema de protectie solara cu factor SPF 15 nu ofera suficienta protectie

Pentru protecţie solară ar trebui să se folosească o cremă cu un factor de protecţie mai ridicat decât SPF 15 pentru prevenirea cancerului de piele, avertizează publicaţia medicală Drug and Therapeutics Bulletin, relatează miercuri BBC.

Potrivit indicaţiilor oferite de National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE), ‘SPF 15 este suficient dacă crema respectivă este aplicată în mod adecvat’. Cu toate acestea, Drug and Therapeutics Bulletin afirmă că puţine persoane aplică pe piele o cantitate suficientă de cremă, şi de aceea ar trebui recomandată o cremă cu un factor de protecţie mai ridicat – SPF 30. Potrivit NICE, recomandările sunt făcute pentru zona Marii Britanii, nu pentru zone mai călduroase.

Radiaţiile ultraviolete /UV/ afectează pielea, ceea ce creşte riscul dezvoltării cancerului de piele. Cremele cu factor de protecţie acţionează ca un strat protector, împiedicând radiaţiile să ajungă la nivelul pielii.

Cercetările au demonstrat că SPF 15 este suficient dacă respectiva cremă este aplicată într-un strat suficient de gros. Standardul este stabilit la 2 mg/cm. Pentru un adult care lucrează afară este necesară aproximativ o şesime dintr-o sticlă de 200 de ml pentru a acoperi întreg corpul. Cu toate acestea, multe persoane aplică mult mai puţin – între 0,4 şi 1,5 mg/cm. Studiul arată că în realitate aceste persoane primesc ‘nu mai mult de jumătate, în cel mai bun caz, din protecţia indicată pe etichetă’.

În concluzie, Drug and Therapeutics Bulletin susţine că ‘produsele având SPF 30 vor oferi în mod mult mai sigur o protecţie solară adecvată majorităţii persoanelor care folosesc astfel de creme şi vor fi suficiente pentru a preveni arsurile cauzate de soare în marea majoritate a cazurilor’.