/`Creierul unui barbat nu este diferit de cel al unei femei` (neurobiolog)

`Creierul unui barbat nu este diferit de cel al unei femei` (neurobiolog)

Se spune în general că bărbaţii sunt mai buni la matematică, dar nu se descurcă la fel de bine în domeniul comunicării, sau că femeile ar fi mai performante în gestionarea mai multor sarcini simultane, cu condiţia ca acest lucru să nu includă descifrarea unei hărţi rutiere. Specialista în neurobiologie Catherine Vidal, de la Institutul Pasteur din Paris, autoare a mai multor lucrări pe această temă, va ţine la 10 noiembrie, la Universitatea din Geneva, o conferinţă în care va combate aceste idei învechite, scrie ziarul elveţian Le Temps în ediţia de miercuri.

‘Există, desigur, o diferenţă între creierul unui bărbat şi cel al unei femei, deoarece el controlează funcţiile asociate reproducerii, dar în ceea ce priveşte funcţiile cognitive, precum gândirea, memoria sau limbajul, există o diversitate atât de mare încât diferenţele dintre indivizi sunt mai mari decât cele dintre sexe. Din punct de vedere anatomic, este imposibil de spus dacă el aparţine unui bărbat sau unei femei’, afirmă Catherine Vidal.

În medie, creierul unei femei cântăreşte 1,2 kilograme, iar cel al unui bărbat, 1,35 kg. ‘Nu există o relaţie între capacităţile intelectuale şi volumul creierului. Şi aici există o mare diversitate între indivizi. Creierul lui Anatole France cântărea 1 kg, cel al lui Einstein 1,25 kg, iar cel al lui Turgheniev 2 kg’, adaugă aceasta. Această diversitate se explică prin faptul că creierul se construieşte prin interacţiune cu mediul, adică societatea, familia, educaţia. ‘La pianişti, de exemplu, se observă o îngroşare a regiunilor din cortexul cerebral corespunzătoare motricităţii degetelor şi auzului’, spune Vidal.

‘Este greu de precizat ce este înnăscut şi ce este dobândit în dezvoltarea unui creier. La naştere, un bebeluş are 100 de miliarde de neuroni, dar numai 10% sunt conectaţi între ei. Conexiunile se construiesc progresiv. De exemplu, vederea nu este comparabilă cu cea a unui adult decât spre vârsta de 4 ani. Dacă nu este expus la lumină, ochiul nu se dezvoltă: trebuie o interacţiune cu mediul’, precizează specialista în neurologie.

În legătură cu acele idei preconcepute legate de facultăţile cognitive ale fiecărui sex, neurologul spune că acestea datează din secolul al XIX-lea şi că sunt în totală contradicţie cu ceea ce se cunoaşte în prezent despre creier. ‘Teoriile precum cea care spune că regiunile cerebrale legate de limbaj sunt mai dezvoltate la femei decât la bărbaţi sunt vechi de peste 30 de ani: aceste observaţii au fost adesea efectuate pe eşantioane foarte mici de persoane şi nu au fost confirmate de studii recente’, afirmă Catherine Vidal.