/Covasna: Protest al angajatilor si pacientilor de la Spitalul de Patologie Neuromusculara din Valcele in fata Prefecturii

Covasna: Protest al angajatilor si pacientilor de la Spitalul de Patologie Neuromusculara din Valcele in fata Prefecturii

Angajaţii şi pacienţii de la Spitalul de Patologie Neuromusculară din Vâlcele vor picheta miercuri, între orele 12 şi 13, sediul Prefecturii din Sfântu Gheorghe, în încercarea de a determina conducerea Ministerului Sănătăţii să renunţe la decizia de a muta această unitate medicală la Întorsura Buzăului.
Preşedintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că acţiunile de protest organizate în ultimele două săptămâni atât în incinta spitalului din Vâlcele, cât şi în faţa Prefecturii Covasna şi a Ministerului Sănătăţii, nu au avut niciun ecou, iar cadrele medicale şi pacienţii sunt extrem de nemulţumiţi pentru că nu au fost consultaţi la luarea acestei decizii.


‘Categoric nu vom merge la Întorsura Buzăului (…) Vom picheta din nou sediul Prefecturii din Sfântu Gheorghe şi, sperăm să reuşim, în Săptămâna Mare, să sensibilizăm factorii de decizie să ne lase în pace’, a declarat Vasile Neagovici, menţionând că ia în calcul varianta de a contesta în instanţă hotărârea de Guvern care va consfinţi mutarea la Întorsura Buzăului.
Acesta a adăugat că Sindicatul Sanitas şi Asociaţia distroficilor muscular din România refuză mutarea la Întorsura Buzăului din mai multe considerente, printre care faptul că spitalul nu este dotat, clima rece nu este recomandată bolnavilor cu distrofii musculare, iar cadrele medicale nu au bani şi nici condiţii pentru a face naveta 100 de kilometri pe zi.
Liderul sindical s-a arătat sceptic cu privire la promisiunile reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii de a redistribui în sistem cadrelor medicale de la Vâlcele, arătând că acest lucru e practic imposibil în condiţiile în care cheltuielile de personal sunt plafonate, iar toate instituţiile sanitare au depăşit baremul sau sunt la limită.
Preşedinta Asociaţiei Distroficilor Muscular, Maria Teodorescu a declarat că bolnavii vor refuza categoric să urce în ambulanţe în momentul mutării la Întorsura Buzăului, iar Vasile Neagovici a completat că ‘numai la deportări oamenii au fost luaţi pe sus, cu forţa’.
Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin a declarat pentru AGERPRES că decizia aparţine Ministerului Sănătăţii, iar aceasta este deja luată şi e puţin probabil să se mai revină asupra ei.
Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii, managementul Spitalului de Patologie Neuromusculară din Vâlcele ar urma să fie preluat de Spitalul de Cardiologie din staţiunea Covasna, iar activitatea medicală să fie mutată la Întorsura Buzăului, unde există un spital nou în care s-au investit aproape 3 milioane de euro, dar care nu a funcţionat nici măcar o singură zi pentru că nu are dotarea necesară şi nici medici.
Consilierul ministrului Sănătăţii, Vass Levente a declarat recent la Sfântu Gheorghe că decizia mutării Spitalului este corectă şi va fi atât în beneficiul pacienţilor, cât şi al locuitorilor Întorsurii Buzăului, deoarece pe lângă secţia de boli cronice se va înfiinţa şi una de boli acute, deci localnicii nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze până la Braşov sau la Sfântu Gheorghe pentru investigaţii medicale şi tratamente complexe. Vass Levente a mai adăugat că Spitalul de patologie neuromusculară tratează bolnavi din întreaga ţară, prin urmare nu se pune problema de a lăsa localitatea Vâlcele fără asistenţă medicală.