/Covasna: Plafonul alocat medicamentelor a fost epuizat, farmacistii vor sista eliberarea acestora

Covasna: Plafonul alocat medicamentelor a fost epuizat, farmacistii vor sista eliberarea acestora

Plafonul alocat medicamentelor gratuite şi compensate, precum şi cel destinat bolnavilor cuprinşi în programele naţionale de sănătate a fost epuizat în judeţul Covasna, iar farmaciştii sunt decişi să sisteze eliberarea acestora începând cu data de 1 august.

Preşedintele Colegiului farmaciştilor Covasna, Nagy Andras, a declarat miercuri pentru AGERPRES că suma de 22,8 milioane de lei alocată de Casa de Asigurări de Sănătate pentru medicamentele gratuite şi compensate a fost depăşită cu 346.000 de lei, iar farmaciştii nu mai sunt dispuşi să elibereze medicamente pe datorie.

De asemenea, sumele prevăzute pentru programele naţionale de sănătate au fost depăşite cu 684.000 de lei la medicamentele pentru diabetici, cu 46.000 de lei la oncologie şi cu 6.000 de lei la transplant de organe.
Nagy Andras a menţionat că în cursul zilei de joi va avea loc o întâlnire a tuturor patronilor de farmacii din judeţ în cadrul căreia se va decide data de la care se va sista eliberarea medicamentelor.

‘Mâine (joi – n.r.) vom decide ce avem de făcut. Dacă nu se va face o suplimentare din fondul de rezervă bugetară atunci mai mult ca sigur se va vota pentru sistarea eliberării medicamentelor începând cu data de 1 august. Dacă continuăm să dăm medicamente pe datorie, nu avem nicio garanţie că ne vom recupera banii şi nu ne putem permite să susţinem noi sistemul’, a declarat Nagy Andras.

Acesta a ţinut să sublinieze că farmaciile din judeţul Covasna au eliberat anul trecut medicamente în valoare de peste 4,4 milioane de lei peste bugetul alocat în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate, bani pe care nu i-au mai recuperat nici în ziua de azi.